Mărturia cutremurătoare a unei supravieţuitoare Colectiv: "4 ani, dar noi toți continuăm să ardem"

30 octombrie 2019 10:23   Național
Ultima actualizare:

Au trecut 4 ani de la incendiul devastator din clubul Colectiv care a curmat vieţile a 64 de tineri, aflaţi la concertul trupei Goddbay to Gravity. Alexandra Furnea este una dintre supraviețuitoarele tragediei, care de atunci se luptă cu rănile şi merge perioadic la spital pentru operaţii de reconstrucţie. A ajuns la a 24-a intervenţie şi ştie că toată viaţa va fi nevoită să îndure chinul vindecării arsurilor care se încăpăţânează să rămână pe trupul ei.

Cine încă nu îşi imaginează prin ce chin trec cei care au supravieţuit incendiului Colectiv, o vor face dora privind imaginile cu Alexandra Furnea pe patul de spital, în timp ce se peregătea pentru o nouă intervenţie de reconstrucţie. Tânăra are braţele şi spatele pline de arsuri, care îi strâng corpul ca o armură. A făcut a 6-a procedură de needling chirurgical anul acesta şi a 24-a de când a truopul i-a ars în Colectiv. Din salonul unei Clincici din germania, Alexandra a făcut mărturisri cutremurătoare, dezamăgită fiind că în România nu s+a schimbat nimic după tragedia din Colectiv.

"Este a șasea procedură de needling chirurgical pe anul acesta și operația a fost planificată pentru data de 29 octombrie. Toată viața, dacă vreau să fiu bine, va trebui să vin la needling și la operații de reconstrucție. Toți vom trebui să facem asta, pentru ca cicatricile noastre să nu devină și mai bolnave. (...) Chirurgul a intrat în sală și îmi zâmbește cald. Ține în mână rola de titan cu ace lungi cu care îmi va face intervenția. În timpul acesteia, cu dibăcie, medicul plimbă instrumentul peste cicatricile mele dure și aderente. Trebuie să apese cu putere pentru ca acele să pătrundă adânc prin țesutul îngroșat, care a crescut haotic peste arsuri.

Rola perforează dantelăria bolnavă de pe trupul meu pentru ca, în rănile provocate, să apară carne nouă, sănătoasă, care să înlocuiască treptat platoșa rigidă care mă strânge ca o armură ce mi s-a lipit de oase. 4 ani, îmi spun, în timp ce număr în gând operațiile și mă opresc când ajung la 24. (...) 4 ani de la Colectiv, dar noi - noi toți - continuăm să ardem", notează Alexandra Furnea într-un mesaj dureros pe pagina ei de Facebook.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Focul mistuitor s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Marş comemorativ în memoria victimelor "Colectiv"

Miercuri, 30 octombrie, vor fi organizate activităţi în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, sub denumirea „4 Ani de la Colectiv”. Între orele 19.30 - 20.30, se porneşte în marş pe traseul: Parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversarea intersecției Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii – Pod Șerban Vodă – Splaiul Unirii – Str. Bucur – Piața Bucur. În Piaţă Bucur vor avea loc activități comemorative.Poliţiştii le cer şoferilor să circule cu prudență, să evite deplasarea în zonă și să respecte semnalele poliţiştilor rutieri. Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile semnalizate şi marcate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de câtre şoferi. 

Mai multe