«Maşina de spălat» a Capitalei a costat 108 milioane €

10 octombrie 2011 18:37   Național
Ultima actualizare:

Capitala are de ieri „un burete” pentru a curăţa murdăria din Dâmboviţa. Staţia de Epurare a apei de la Glina a fost, în sfârşit, inaugurată, după ce şantierul ei a înghiţit 108 milioane de euro.

Din păcate, bucureştenii vor avea o apă perfectă abia din 2015.

Pentru a finaliza investiţia începută în 1983 şi oprită la Revoluţie, pe şantier au muncit din 2007 şi până acum, 465 de muncitori, ingineri şi specialişti.

După prima curăţare a apei, grătarele reţin deşeurile mai mari de 10 mm

Staţia este garantată pentru un cutremur de 8 grade pe scara Richter. Ea curăţă acum aproape 60 la sută din cantitatea de apă uzată provenită din reţeaua de canalizare, care până acum se vărsa nestingherită în Dâmboviţa.

Cât de poluată este Dâmboviţa? În fiecare zi grătarele staţiei strâng 15 tone de de deşeuri mari, de la sticle la cârpe, de la beţe la cutii.

Nămolul rezultat din decantarea apei este transformat în biogaz, în patru rezervoare

„Staţia întrerupe un record negativ pentru Bucureşti: eram singura capitală din Europa fără o astfel de instalaţie.

Urmează să realizăm faza a II-a a construcţiei, care va costa 253 de milioane de euro şi care va permite epurarea în proporţie de sută la sută a apei oraşului", a explicat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Prima separare a apei de nămol se face în opt decantoare speciale

Banii vor mai fi folosiţi pentru curăţarea casetei Dâmboviţei, care în prezent este blocată de 80.000 de tone de material solid, şi pentru construirea unei uzine de incinerare a noroiului scos din apă.

Substanţele poluatoare sunt eliminate cu ajutorul microorganismelor, în 12 bazine

Cum se curăţă apa în staţia de epurare

Pentru a fi curăţată, apa intră în staţie printr-o zonă unde mai multe grătare selectează reziduurile mai mari de 10 milimetri.

Acestea sunt scoase pe benzi rulante, care le aruncă în containere speciale.

Apoi, cu ajutorul unor pompe, apa este dusă la compartimentul „grătare rare” unde se separă nisipurile şi pietrişul.

Urmează bazinele de decantare primară, unde timp de aproape două ore, este separat nămolul din apă.

Lichidul rezultat este dus în 12 bazine, unde poluanţii sunt îndepărtaţi de microorganisme speciale.

În sfârşit urmează ultima etapă, curăţarea finală a apei în 48 de decantoare secundare, care ar trebui să scoată o apă sută la sută curată.

Tehnologia folosită deocamdată permite epurarea a numai 60 la sută din cantitatea de apă uzată.

Mai multe