Maşinile lăsate în parcări mai mult de 6 luni, ridicate de autorități. Unde vor fi duse și cum se pot recupera

2 iulie 2020 13:46   Național
Ultima actualizare:

Persoanele care își lasă mașinile în parcări mai mult de șase luni riscă să rămână fără ele. Autoritățile au acum posibilitatea, conform legii, de a ridica autovehiculele considerate abandonate, conform unui act normativ ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

Potrivit Legii nr. 97/2020, orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin șase luni va fi ridicat de autorități. În această categorie intră vehiculele fără stăpân, fără plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în alte state, dar și vehiculele abandonate, care, deși au un deținător cunoscut, există indicii temeinice că nu ar corespunde circulației pe drumurile publice.

Într-un prim pas de punere în practică a reglementării, autorităţile vor trece la inventarierea acestor autovehicule. Apoi, se vor încheia procese-verbale de constatare şi pe maşinile aflate în discuţie se vor afişa somaţii pentru ridicarea lor în maximum zece zile. În caz contrar, vehiculele vor fi ridicate şi depozitate de autorităţi în locuri special amenajate.

Unde vor fi duse și cum se pot recupera

Conform legii, maşinile deja ridicate de autorităţi vor fi extrem de dificil de recuperat. Asta pentru că proprietarul sau utilizatorul legal al maşinii va fi obligat să facă dovada achitării tuturor taxelor (inclusiv cea de parcare), impozitelor şi amenzilor prevăzute de lege, aferente respectivului vehicul. Apoi, proprietarul va fi obligat să plătească şi inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului în parcarea special amenjată de autorităţi. Foarte important este că cel care revendică maşina trebuie să facă dovada deţinerii inspecţiei tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv, lucru imposibil de realizat în cazul unor maşini care stau cu anii prin parcări, scrie adevarul.ro.

Legea 97/2020 mai prevede că, dacă proprietarii nu-şi vor revendica maşinile ridicate, în funcţie de starea tehnică în care se află, acestea vor fi vândute sau scoase din circulaţie şi predate unei „unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor”.

Citește și:

Scandal pe ridicarea autoturismelor în Capitală. ”Polițiștii locali nu au voie să ridice mașinile”

Se ridică mașinile abandonate în sectorul 1

Mai multe