Măsoară 10 centimetri, dar a zburat 1.521 km!
Micuţă, dar energică, finuţă, dar luptătoare. Te uiţi la ea, pare fragilă la cei patru ani şi 10 centimetri, dar tocmai a sosit dintr-o călătorie de peste 1.500 de kilometri. Nu este robot, este pitulicea-minune care a fost găsită la Agigea, pe litoralul Mării Negre, după ce a plecat acum un an din Israel.
Am dus oameni pe Lună, dar nu ştim încă secretele păsărilor. Acestea sunt capabile de lucruri surprinzătoare, iar pentru a dovedi acest lucru specialiştii din toată lumea montează CIP-uri păsărilor mari şi inele păsărilor mici. Astfel apar constatări uimitoare, de exemplu, o vietate cât un pachet de ţigări poate face lucruri care să uimească.
La Agigea, pe coasta Mării Negre, este singura bază românească de inelare, care aparţine Universităţii Alexandru I. Cuza din Iaşi. Ornitologii de aici montează anual peste 1.000 de inele şi aşteaptă să primească veşti despre păsările respective. Acelaşi lucru îl fac ornitologii din toată lumea, doar că în mult mai multe centre, peste 120 în Portugalia, 300 în Anglia. La aceeaşi bază din Agigea, pe malul mării, specialiştii au amenajat şi capcane speciale pentru păsări. Cea mai importantă captură din acest an este o pitulice de 10 cm.
„Plasele sunt între tufe, foarte bine mascate. Am recapturat o pitulice inelată pe data de 20 martie 2018 în Hazerim, o aşezare din sudul Israelului. Micuţa a ajuns la mai bine de un an (405 zile) de la inelare la Staţiunea Agigea pe data de 29 aprilie 2019. Între cele două locaţii este o distanţă de 1.521 km”, spune mândru Emanuel Baltag, şeful ornitologilor de la Agigea. Plasele se verifică zilnic între orele 5.00 şi 21.00, din oră în oră. Şansa de a găsi o pasăre inelată este foarte mică, de exemplu din cele 1.000 inelate anul trecut de România doar una a ajuns în altă ţară, tot o pitulice, în Turcia.
Click! spune
- este mică, are o lungime a corpului de 10-12 cm
- anvergură de 18-21 cm
- o masă corporală medie de 9 g
- părțile superioare sunt de culoare verzui-maronii, galben pal pe cele inferioare, cu abdomen albicios
- are cioc închis la culoare
- masculul și femela seamănă foarte bine
- se hrănește cu insecte