Mazăre e într-o ţară unde oamenii cred în vrăjitorie

8 ianuarie 2018 19:43   Național
Ultima actualizare:

Uite unde a fugit Radu Mazăre! Un preot misionar român, care lucrează de mai mulţi ani în Madagascar, povesteşte cum arată, în realitate, insula din Oceanul Indian, unde fostul primar al Constanţei se ascunde de justiţia din România. Aflat sub control judiciar din iunie 2015, Mazăre a părăsit România la finalul lui decembrie 2017.

O ţară exotică! Românul Marcel Şaitiş, de 44 de ani, locuieşte de câţiva ani în Madagascar, împreună cu soţia sa şi cu cei trei copii ai lor, fiind preot misionar. Nu l-au speriat nici mizeria, nici sărăcia, nici băştinaşii care cred în vraci, blesteme şi incantaţii, mânat de dorinţa de a-l aduce pe Iisus Hristos în viaţa locuitorilor. Aşa este descris, pe scurt, statul în care Radu Mazăre încearcă să obţină azil politic. Fostul edil extravagant al Constanţei se află sub control judiciar, fiind judecat în mai multe dosare de corupţie.

Alături de familia sa, Marcel Şaitiş, preot de religie penticostală, şi-a început misiunea pe insula unde pericolul se află la tot pasul. Cei cinci membri ai familiei locuiesc într-un cartier situat la 200 de kilometri de capitala Antananarivo. 

„Aeroportul arată ca o autogară, iar oamenii se spală în mijlocul oraşului“, povesteşte preotul pentru adevarul.ro. Marea majoritate a localnicilor trăiesc la sate, sub limita subzistenţei. „În Madagascar sunt 50.000 de sate – triburi, iar majoritatea oamenilor se închină la spirite, la pietre, aduc jertfe şi cred în vrăjitorie“, explică Şaitiş. Creştinarea este un act de curaj atât din partea preoţilor misionari, dar mai ales a localnicilor care, după ce sunt botezaţi, devin o problemă, fiind acuzaţi că aduc blestemul asupra tribului.  

Speranţa de viaţă a malgaşilor este de numai 40-45 de ani, din cauza sărăciei şi a lipsei de medicamente. Cu eforturi supraomeneşti, preotul misionar a reuşit, cu ajutorul bisericilor din România şi din Franţa să ridice câte o casă de rugăciune, câte o şcoală cu predare în limba franceză şi să amenajeze un cabinet medical. 

Pe insulă există şi câţiva investitori. De regulă, ei sunt francezi bătrâni, proveniţi din foştii colonişti, care s-au căsătorit cu localnice şi au dezvoltat afaceri. Dintre băştinaşi, doar 7% sunt bogaţi, ceea ce se poate traduce prin faptul că au case mai mari, cu gardieni la poartă. Pastorul spune că, în urmă cu câţiva ani, a mers cu familia într-un resort, pentru a se odihni. „Nu am fost în unul de patru stele, pentru că nu mi-aş fi permis, dar era departe de a fi de lux pentru un european. Un resort înseamnă aici o casă mai bună. Încăperile aveau acoperişuri de paie, iar mâncarea ne-a fost mâncată de şobolani. Şopârlele alergau pe pereţi. Fiul meu era să calce pe un şarpe şi de sub oglindă mai ieşea un păianjen, mare cât palma unui copil“, îşi aminteşte pastorul.  

Marcel Şaitiş n-a fost niciodată în resortul de patru stele amenajat de Radu Mazăre. „Nu am văzut nici o ştire în ziare. Eu am aflat de la prietenii din România despre venirea fostului primar în Madagascar“, spune el. 

Nu se acordă azil politic

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie era programat ieri un nou termen într-un dosar în care fraţii Radu şi Alexandru Mazăre, fost senator, sunt acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu construirea de locuinţe sociale în campusul “Henri Coandă” din Constanţa. Avocatul a anunţat că şi Alexandru Mazăre a plecat în Madagascar, pentru o vacanţă, şi că se va întoarce în ţară pe 10 ianuarie. 

Tot ieri a venit şi o veste tristă pentru fostul primar, chiar din partea autorităţilor din ţara în care a fugit. Consulul General Onorific al Republicii Madagascar în România, Serge Rameau, a declarat că în țara pe care o reprezintă nu există noțiunea de azil politic. Oficialul a declarat la Antena 3 că Radu Mazăre nu a solicitat în Madagascar o viză și nici nu a venit personal la ambasadă. 

„A trimis pe cineva cu un dosar la ambasada de la Roma, ca să ceară viză de expatriere. Azil politic nu există, nu este prevăzut în cadrul legal. Poți să ceri ședere cu anumite scopuri, dar în nici un caz nu există azil politic. Este un cadru juridic între Franța și Madagascar, care s-a extins la nivelul UE. România poate să acționeze niște legi ca să poată trimite cererea de aducere”. 

Ciuma pneumonică face ravagii

Principala problemă cu care se confruntă ţara o reprezintă ciuma. Deşi în fiecare an apare câte o asemenea epidemie, în ultimele luni situaţia a devenit de-a dreptul dramatică, fiind vorba de ciumă pneumonică, boală care se ia pe calea aerului.

 Primele cazuri au apărut în august. Au fost infectaţi şi străini, care au murit, astfel că s-a declanşat alertă naţională. 

„Până în acest an, se înregistrau 100-150 de cazuri de ciumă bubonică, însă acum cifra s-a dublat. Tratamentul constă într-o combinaţie de trei antibiotice şi supraveghere timp de trei săptămâni“, spune Marcel Şaitiş.

A patra insulă ca mărime a lumii

Republica Madagascar e o ţară insulară, aflată în Oceanul Indian, în partea sud-estică a coastei africane. Are o suprafaţă de 587.040 de kilometri pătraţi (a patra insulă ca mărime a lumii) şi o populaţie de 22 de milioane de locuitori. Limbile oficiale sunt malgaşa şi franceza. În Madagascar există două anotimpuri: este cald şi ploios din noiembrie până în aprilie, şi mai răcoare şi mai uscat din mai până în octombrie. Principala resursă naturală e grafitul.

Mai multe