Medici: primul copil din România la Terapie Intensivă cu Covid-19 are toate organele afectate
Copilul de 9 ani și 11 luni infectat cu coronavirus internat la Spitalul Gomoiu din București, primul din România care a ajuns într-o secție de Terapie Intensivă, este "în stare staționară spre bine", dar are toate organele afectate, potrivit mediclor care îl supraveghează în acest moment.
Băiatul despre care s-a spus inițial că are 8 ani nu suferea de alte afecțiuni medicale, înainte de infectarea cu SARS-Cov2, au anunțat joi reprezentanții spitalului.
"Este un copil fără antecedente semnificative anterioare", au explicat medicii de la Spitalul Gomoiu. Copilul a ajuns la Terapie Intensivă după ce a suferit un sindrom multisistemic inflamator, o reacție inflamatorie multi-sistemică exagerată, spun medicii de la Spitalul Gomoiu, care subliniază, însă, că nu orice copil infectat cu SARS va face sindromul Kawasaki, care este "foarte rar".
Copil 9 ani și 11 luni și a ajuns la Spitalul Gomoiu din București prin transfer de la Buzău, unde i s-a pus inițial diagnosticul prezumtiv meningo-encefalită, spun reprezentanții Spitalului Gomoiu.
"Vreau să vă spun că e vorba despre un copil de 9 ani şi 11 luni venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău, sâmbătă, 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningo-encefalită. A fost testat SARS-CoV-2 şi a fost diagnosticat ulterior cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar cu SARS-CoV-2. Se numeşte PIMS în literatura de specialitate. Sindromul poate fi determinat şi de alte virusuri, nu numai de COVID-19, dar având în vedere ancheta epidemiologică efectuată, acest diagnostic a fost pus de colegii mei. Copilul e în stare staţionară spre bine", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului de Copii "Dr. Victor Gomoiu”, dr. Diana Ionescu.
Inima și plămânii, cele mai afectate organe
La rândul său, şeful Secţiei ATI, dr. Livia Gabriela Vlădoi, a precizat că acest copil nu este intubat."Momentan e stabil, staţionar spre bine, dar are afectare pulmonară şi cardiacă, el este cu afectare sistemică, pe toate organele, dar cele mai afectate sunt organele pulmonar şi cardiac. Este cu condensări pulmonare, cu pleurezie, cu poli-serozită date de sindromul inflamator. Deci absolut toate organele sunt afectate de această hiperinflamaţie dată de acea infecţie. Nu ne gândim în niciun caz de ECMO. E dependent de oxigen, cu mască de oxigen de flux mic", a explicat dr. Vlădoi.
Citește și:
Inițial, testul pentru Covid-19 a ieșit negativ
Iniţial, părinţii micuţului au fost diagnosticaţi cu Covid-19, iar testul lui a ieşit negativ. În weekend, băiatul a făcut febră, era somnolent şi îl durea capul, aşa că a fost dus într-o unitate de primiri urgenţe din oraşul său.
Medicii din Buzău au crezut că are menigo-encefalită şi au decis să îl transfere în Capitală. Aici a fost testat din nou pentru Covid-19 şi, de data acasta, testul PCR a ieşit pozitiv.
Citește și:
Ce este boala Kawasaki. Medicii pediatri, în alertă. Covid-19 activează o boală gravă la copii