Medicii, îngrijorați din cauza evoluției pandemiei în România: «Tot mai multe persoane tinere fac forme grave»

20 septembrie 2020 19:20   Național
Ultima actualizare:

Vârsta pacienţilor care prezintă forme grave de infecţie cu SARS-CoV 2 a început să scadă în ultimele 3 săptămâni, ceea ce înseamnă că pacienţii tineri încep să dezvolte şi ei forme severe, afirmă medicul ATI Florin Roşu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, unul dintre cele mai importante spitale COVID din ţară, într-un interviu acordat HotNews.ro.

În momentul de faţă, în Secţia de Terapie Intensivă condusă de medicul Florin Roşu se lucrează în continuare la capacitate maximă, “aşa cum am lucrat de la începutul pandemiei, iar oboseala psihică şi fizică este prezentă în rândul personalului”. 

Dacă în prima fază a epidemiei au fost şi cazuri de pacienţi tineri, după care vârsta acestora a crescut, medicul Florin Roşu spune că, în momentul de faţă, "sunt 3 săptămâni de când văd că vârsta pacienţilor care prezintă forme grave începe să scadă. Ceea ce înseamnă că pacienţii tineri încep să dezvolte şi ei forme severe”. “La începutul epidemiei în România am avut categorii de pacienţi tineri, iar aici mă refer la persoane între 27 de ani până la vârsta de 90 de ani, undeva la începutul verii vârsta a crescut şi nu am mai avut persoane tinere. În momentul de faţă se observă o reapariţie a formelor grave la persoane tinere, şi aici mă refer la persoanele în vârstă de 40 de ani”, explică Florin Roşu. 

Virusul nu mai menajează copiii? În ceea ce priveşte cazul copilului de 9 ani şi 11 luni internat la Terapie Intensivă la Spitalul Gomoiu din Bucureşti, medicul Florin Roşu afirmă că un pacient copil infectat cu coronavirus internat la ATI, fără alte afecţiuni, reprezintă o premieră pentru ţara noastră. Medicul se teme că acest caz ar putea însemna că “virusul a început să aibă mutaţii foarte serioase. Dacă până acum 'proteja' copiii, dacă putem spune aşa, între ghilimele, se pare că în momentul de faţă acest lucru nu se mai întâmplă şi riscăm să ajungem într-un moment critic.” Copilul din Buzău este primul din România diagnosticat cu sindromul multisistemic inflamator asociat cu noul coronavirus. Circuite pentru asistenţă pediatrică Şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi spune că el şi colegii săi au luat în calcul şi posibilitatea ca virusul să afecteze, la un moment dat, şi copiii, şi au început să gândească circuite pentru a asigura şi asistenţa pediatrică, în caz de nevoie. “Locurile în Terapie Intensivă nu pot fi ţinute în aşteptare, în ideea că poate apare un pacient pediatric. Important este ca ventilatoarele să aibă funcţii pediatrice. Nu putem refuza dreptul la sănătate al unui pacient adult şi să punem în aşteptare paturi pentru pacientul pediatric, în ideea că poate vor apărea astfel de pacienţi. Nu. Datoria noastră este să acordăm îngrijire medicală de specialitate tuturor pacienţilor, indiferent de vârstă. Iar în momentul în care apare, indiferent că este adult sau copil, noi trebuie să îi oferim îngrijirile necesare. Dar nu putem bloca paturi în ATI. În momentul în care apare un copil se găseşte o soluţie”, explică medicul Florin Roşu. Florin Roşu mai spune că, din date intermedicale, care nu sunt însă oficiale, “virusul are cam 72 de mutaţii în acest moment, practic există 72 de tulpini. Se pare că una dintre ele a început să aibă efect şi asupra copiilor. Să sperăm că nu se va răspândi.”

«Suntem şi acum sub tratament, după 4 luni»

 

Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, din judeţul Suceava, s-a infectat în primăvara acestui an. Şi soţia lui s-a îmbolnăvit, ambii fiind spitalizaţi. Deşi au trecut 4 luni de când au fost externaţi, cei doi sunt în continuare sub tratament, scrie adevărul.ro. Primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron şi soţia acestuia au fost internaţi cu noul coronavirus la Spitalul Judeţean din Suceava, în luna mai a acestui an. Gheorghe Fron ne-a declarat că a avut primele simptome de boală în prima zi de Paşte, iar ulterior, testele făcute au confirmat că a fost infectat cu COVID-19. Deşi au învins virusul, Gheorghe Fron, şi soţia lui, Luminiţa, au rămas cu probleme de sănătate şi se află sub tratament. Primarul are probleme cu rinichii, iar soţia acestuia a rămas cu o capacitate pulmonară de doar 64%/. “Am avut cam trei luni de zile probleme cu rinichii, dar familia mea încă are probleme. De exemplu, soţiei plămânii îi funcţionează la 64% din capacitate. Suntem sub tratament”, a spus Gheorghe Fron. El şi-a amintit că s-a îmbolnăvit după ce a fost la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică, acolo unde a lucrat 12 ani. “Sunt foarte ataşat de persoanele cu nevoi speciale de la Centrul din Sasca, dar şi de salariaţii de-acolo, şi timp de trei zile, cu prietenii, cu ONG-uri, am dus materiale de protecţie şi dezinfectanţi. Am luat virusul, nici eu nu-mi dau seama cum, şi l-am dus acasă. Şi apoi, cu salvarea, am plecat toţi la spital”. În primăvară, la Centrul din Sasca a evoluat un focar masiv de COVID-19”, a declarat primarul. 

Mai multe