Medicii și asistentele care nu s-au vaccinat vor fi testați la serviciu. Regula testării, în funcție de locul de muncă
Medicii și asistentele, dar și personalul auxiliar care nu s-au vaccinat vor fi testați obligatoriu, la serviciu. Institutul Național de Sănătate Publică a introdus regula în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 23 august.
În acest sens, a fost trimisă o circulară către toate cadrele medicale, prin care s-a anunțat modul de testare, în funcție de locul de muncă.
Astfel, nevaccinații, cei cu schema de vaccinare incompletă sau care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului test pozitiv, vor fi obligați să se testeze înainte de a intra în tură cu testul rapid antigenic, la un interval de trei zile sau prin test PCR, la șapte zile, în anumite situații.
În condițiile în care rata de infectare din ultimele 14 zile, din zona respectivă, depășește 1,5 la mia de locuitori.
În schimb, în cazul celor care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta, testările se vor face indiferent de rata de incidență.
Medicii spun că sunt de acord să se testeze atât timp cât li se vor pune la dispoziție testele în mod gratuit și nu vor fi obligați să plătească pentru ele.
Medicii nu vor să plătească pentru teste
”Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Până în acest moment, aproximativ 80% dintre personalul medical din țară s-a imunizat anti-Covid.