Medicul Cristian Oancea trage un semnal de alarmă: «Tulpina britanică a coronavirusului dă febră la copii şi tineri»
Mutaţiile virusului SARS-CoV-2 reprezintă marile provocări ale pandemiei. În acest moment, în Europa sunt deja, pe lângă tulpina din Marea Britanie, şi mutaţiile din Brazilia şi Africa. Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, arată că mutaţia britanică a virusului SARS-CoV-2 se transmite mai uşor, dar provoacă mai puţine decese.
Semnal de alarmă tras de un medic român! Doctorul Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Timişoara, ne îndeamnă la precauţie, întrucât noile tulpini ale virusului ucigaş au ajuns deja în Europa.
“Se transmit repede în comunitate”
“Şi noi suntem îngrijoraţi. Trebuie să creştem gradul de prudenţă, deoarece în Europa se regăsesc toate tulpinile noului coronavirus. Urmărim cu interes ce se întâmplă în Franţa, Marea Britanie şi Italia, dar şi modul de transmisie şi diseminare intracomunitară”, spune, pentru adevarul.ro, doctorul Cristian Oancea. “Aceste noi tulpini au ca particularitate faptul că se diseminează foarte repede în comunitate. Este motivul pentru care este nevoie de un grad sporit de precauţie”, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.
Potrivit specialiştilor, noile mutaţii ale virusului SARS-CoV-2 nu îi ocolesc pe copii şi pe tineri, care încep să dezvolte simptome. “Până acum cinci-şase luni, formele cele mai uşoare erau pierderea mirosului şi a gustului. Acum, formele uşoare sunt simptomatice, chiar moderate. Înainte nu aveam probleme de infecţie la adolescenţi, dar tinerii încep să dezvolte, în prezent, sindrom febril. Aceste situaţii se rezolvă cu tratament simptomatic în câteva zile. Deocamdată nu a fost nevoie de tratamente mai agresive. Trebuie să ne îngrijoreze momentul când pacienţii încep să se desatureze. Aceasta indică un grad de afectare al pulmonului”, consideră medicul Cristian Oancea.
“Era numai o chestiune de timp”
Existenţa mutaţiilor de coronavirus a fost dovedită prin secvenţierea genetică, realizată în anumite laboratoare private din România. Nu mai există nici o îndoială că la noi circulă deja tulpina britanică B.1.1.7. “Testul pe care-l fac oamenii arată infecţia cu SARS-CoV-2. Din nefericire, nu putem să facem această secvenţiere genetică în spitalul nostru. Dar sunt laboratoare private care fac aceste teste şi ne anunţă rezultatele obţinute. Era o chestiune de timp până când tulpina britanică să apară şi o să fie identificată”, menţionează Oancea.Potrivit specialiştilor, partea bună este că tulpina britanică, întâlnită şi în România, provoacă mai puţine decese. O explicaţie ar fi că virusul încearcă să supravieţuiască, să nu moară odată cu gazda. “Identificând virusul în fază incipientă, putem să-l izolăm şi să-l tratăm corespunzător şi să scădem mortalitatea. Partea negativă este că avem o incidenţă crescută. Noi, Timişul, suntem în zona roşie, singura din ţară. Monitorizăm fenomenul şi vedem cum vom izbuti să-l gestionăm cât mai bine”, susţine profesorul universitar Cristian Oancea.
“Vaccinarea rămâne singura armă”
Managerul unităţii medicale din Timişoara subliniază că vaccinarea urgentă a populaţiei este singura soluţie rapidă, dacă vrem să scăpăm de pandemie şi să revenim la o viaţă normală. “Încă nu avem multe cazuri cu tulpină britanică, nu suntem încă la pragul de îngrijorare. Oamenii trebuie să se imunizeze. Vaccinurile care există pe piaţă acoperă tulpinile care au apărut. Pfizer şi BioNTech precizează că, dacă apare o altă tulpină mutantă, pot aduce schimbări în vaccin, iar acest anunţ ne dă speranţă. Vaccinarea e singura armă în lupta cu acest virus”, încheie doctorul Cristian Oancea.
Varianta braziliană a coronavirusului atacă Marea Britanie
Panică în Anglia! Mutaţia SARS-CoV-2 provenită din Brazilia a fost detectată duminică, 28 februarie, pe teritoriul Regatului Unit. Şase pacienţi sosiţi în Aberdeen după o vacanţă petrecută în Brazilia, după ce au făcut escală în Paris au adus în Europa mutaţia virusului ucigaş specifică regiunii amazoniene Manaus, din nordul Braziliei. Trei dintre pacienţi sunt scoţieni, ceilalţi trei sunt englezi.
Mutaţia din Manaus, Brazilia a fost numită B.1.1.248 sau P.1 şi a fost detectată pentru prima oară în Tokio, Japonia, la 2 ianuarie. Specialiştii britanici au avertizat că e o mutaţie ”mai rezistentă”, seamănă cu varianta sud-africană şi nu e la fel de contagioasă ca varianta engleză de SARS-CoV-2.
Mutaţia braziliană a virusului are aceeaşi variaţie de proteină-S ca tulpina sud-africană, numită N501Y, care face ca virusul să creeze conexiuni mai puternice în interiorul organismului uman. Cercetătorii britanici au descoperit o a treia mutaţie numită K417T în tulpina braziliană, dar efectele acesteia sunt încă necunoscute pentru oamenii de ştiinţă.
Mutaţia E484K prezentă în tulpina sud-africană este prezentă şi în varianta braziliană şi este periculoasă pentru că rezistă la atacul anticorpilor şi face ca reacţia imunologică se se producă relativ târziu în organism. Marea Britanie a înregistrat 123.000 de decese şi 4,2 milioane de infectări de la începutul pandemiei şi până ieri. Campania de vaccinare este însă una de succes, numărul infectărilor scăzând enorm de la o zi la alta. Cele două tulpini au fost identificate până în prezent în Marea Britanie şi Franţa.