Medicul Virgil Musta: «Al doilea val de infectaţi ar putea fi într-o săptămână»

18 mai 2020 21:22   Național
Ultima actualizare:

După două luni de stare de urgenţă, a venit şi marea relaxare. Unii au înţeles mesajul corect, că trebuie să păstrăm anumite restricţii şi precauţii atunci când ieşim din case, alţii au neglijat total recomandările medicilor şi şi-au reluat vieţile ca înainte de pandemie. Cât de periculos e ceea ce facem acum? Există riscul să revenim la starea de urgenţă? Iată ce spun specialişti redutabili!

Se vorbeşte mult despre al doilea val de infecţii cu noul coronavirus, care se aşteaptă să apară undeva prin toamnă. Iată însă că medicul Virgil Musta, cel care a vindecat peste 450 de oameni de COVID-19, se aşteaptă ca acesta să apară mult mai rapid. Şi anume, chiar într-o săptămână de la relaxarea restricţiilor. „Eu cred că va fi acest al doilea val după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare, după care vedem, în funcţie de cum evoluează boala, cum mergem mai departe. Şi de acum încolo transmiterea va fi comunitară pentru că transmiterea comunitară înseamnă că virusul există deja în populaţie. Sunt forme asimptomatice, forme uşoare, sunt oameni care, fără să ştie că sunt contaminaţi, dau mai departe boala”, a spus Virgil Musta, pentru opiniatimisoarei.ro.

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara cere populaţiei prudenţă şi înţelepciune. “Fiecare trebuie să evalueze riscurile, şi, dacă face parte din categoria persoanelor cu risc crescut, de peste 65 de ani, şi cu patologii asociate severe, e bine să fie mult mai precaut. Această relaxare să o facă treptat, să respecte în continuare regulile de bază, de distanţare socială de 1,5 metri şi purtarea măştii şi spălatul cât se poate de des pe mâini. În rest, sunt persoane care au fost bolnave şi care au anticorpi şi care pot fi mult mai relaxate, faţă de alţii care, dacă nu respectă aceste reguli, se vor îmbolnăvi. Important este să nu ne îmbolnăvim toţi deodată, pentru că în momentul acela nu vom mai face faţa ca spital şi atunci nu vor beneficia de terapiile necesare pentru patologia respectivă”, a mai spus Virgil Musta, pentru aceeaşi sursă. 

Rafila: «Numărul de cazuri o să scadă în sezonul cald»

Şi profesorul Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre evoluţia pe care o are graficul infectărilor cu coronavirus la nivel mondial şi la ce trebuie să ne aşteptăm în perioada imediat următoare. “Odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul de cazuri aici şi creşte în emisfera sudică. Sezonalitatea pe care o atribuiam şi acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze. Să sperăm că în emisfera nordică vom avea mult mai puţine cazuri în această vară, ca să ne putem pregăti pentru sfârşitul anului. Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic şi comportamental, ăsta e lucrul esenţial. Şi atunci, vom putea să gestionăm mult mai bine şi fără impact social şi economic aşa ridicat ca în aceste două luni”, a explicat Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai multe