Mesaj nou de vreme severă. Pe crestele munților, vântul suflă cu până la 140 km/h

12 noiembrie 2019 15:55   Național
Ultima actualizare:

Este mult mai cald decât ar fi normal la data de 12 noiembrie, dar s-a pornit vântul. Meteorologii ANM au emis avertizări meteo de vreme severă pentru zonele montane unde rafalele de vânt au viteze de până la 140 km/h. Cum va fi vremea în continuare.

Meteorologii ANM nu mai prididesc să emită avertizări de vreme severă imediată. Este ”cod portocaliu” de vânt puternic la altitudini înalte din județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, unde rafalele ajung la viteze de până la 140 km/h.

Este ”cod galben” de vânt puternic în toate zonele montane înalte, de astăzi, 12 noiembrie, până joi, 14 noiembrie, în jurul orei 10.00. De asemenea, va fi afectat sudul Banatului.

”În zonele mai joase de relief din județul Caraș-Severin vor fi perioade în care rafalele vântului vor avea viteze în general de 60...65 km/h. Intensificări locale și temporare ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45...55 km/h”, averizează meteorologii ANM.

Când vin ploile

Vor fi ploi în general moderate cantitativ în sud-vestul țării, de miercuri, 13 noiembrie, ora 8.00, până joi, 14 noiembrie, ora 18.00.

”Din dimineața zilei de miercuri, 13 noiembrie și până în seara de joi, 14 noiembrie în Munții Banatului, în vestul Carpaților Meridionali și în zona deluroasă a Olteniei va ploua și se vor cumula cantități de apă de 25...30 l/mp și izolat peste 40­­ l/mp”, spun meteorologii ANM.

Când se răcește?

Potrivit prognozei pentru două săptămâni, vremea va continua să rămână mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, adică între 4 și 8 grade.

Până pe 17 noiembrie, vor fi 18 – 20 de grade în vestul țării, 16 – 18 grade în Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. La munte, sunt prognozate 8 – 10 grade.

După data de 17 noiembrie, va urma o perioadă de ușoară scădere a temperaturilor, treptat, de la o zi, la alta, dar tot va fi mai cald decât ar fi normal pentru mijlocul lunii noiembrie.

Citește și:

Fenomene meteo de toamnă-iarnă. Ce sunt și când apar bruma, chiciura, poleiul

Ce este ceaţa şi de ce apare? Cum explică specialiştii acest fenomen banal

Mai multe