Mesajul unui cercetător român, stabilit în SUA: «COVID-19 nu e o glumă!»

9 iulie 2020 8:40   Național
Ultima actualizare:

Mihai Covaşă, profesor universitar la o facultate de medicină din sudul Californiei, spune că nu înţelege de ce unii oameni nu cred în existenţa noului coronavirus, în condiţiile în care acesta a ucis peste 500.000 de oameni în întreaga lume.

Apreciat cercetător în domeniul nutriţiei umane, Mihai Covasă nu a uitat că s-a născut în judeţul Suceava şi că a făcut liceul la Rădăuţi, aşa că a dorit să se implice în viaţa comunităţii natale. Criza COVID-19 l-a găsit peste Ocean şi nici acum nu se poate întoarce în România din cauza restricţiilor de călătorie, dar urmăreşte cu interes modul în care ţara noastră gestionează pandemia. Nu înţelege însă de ce unele persoane nu cred că noul coronavirus există, dat fiind că la nivel mondial, au murit 500.000 de oameni din cauza acestuia, scrie adevarul.ro. Întrebat care este mesajul pe care-l transmite scepticilor, cercetătorul a răspuns: „Sora mea este acum internată la spitalul Rădăuţi cu COVID-19, cumnatul meu, de la o altă soră, a murit de COVID-19 în urmă cu câteva zile. Sunt mai mult de jumătate de milion de morţi la nivel mondial. SUA au peste 130.000 de morţi, de trei ori mai mulţi decât au avut în războiul din Vietnam. Nu este o glumă, nu este nimic neadevărat”. Mihai Covasă a arătat că medicii, asistenţii şi infirmierii din toată lumea au depus un efort uriaş pentru a salva vieţi în timpul pandemiei. „Pentru a nu ucide economia trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus. A fost o perioadă foarte grea şi este în continuare o perioadă foarte grea. Faptul că se relaxează pentru partea de economie nu înseamnă că virusul a plecat. Virusul este în continuare acolo şi trebuie să limităm transmisia. Au fost cazuri în care medicii s-au sinucis pentru că n-au mai putut să facă faţă presiunilor la care erau expuşi zilnic. Am toată stima şi respectul pentru cei care au lucrat în spitale ca să salveze vieţi”, a declarat Mihai Covaşă. 

A ajutat Spitalul Suceava 

Chiar dacă nu a fost în Suceava atunci când a izbucnit primul focar de COVID-19 din România, profesorul Covaşă nu a stat cu mâinile în sân. Departamentul de Sănătate de la USV pe care-l coordonează nu numai că a amenajat primul laborator de depistare a noului coronavirus din judeţul Suceava, la Spitalul Judeţean „ Sf. Ioan cel Nou”, ci a asigurat şi resursa umană, pentru că unitatea medicală nu avea specialişti ca să facă analizele. „Un laborator de genul acesta se face în luni de pregătire pentru a fi pus în funcţiune. Noi am reuşit să facem lucrul acesta într-o săptămână. Ne-am implicat pentru că Suceava nu avea laborator, testele se duceau la Iaşi, iar rezultatele se primeau şi peste o săptămână. Am început în faze aglomerate să facem peste 200 de teste/zi”, a mai spus Mihai Covaşă. 

Mai multe