Mică afacere de succes în Alba. Poftiţi la caşcavalul maturat în vin roşu de casă!
Un tânăr agricultor din Vinţu de Jos (Alba) are o reţetă proprie a unui caşcaval maturat care se vinde foarte bine. Nicolae Romoşan spune că oieritul e o afacere de familie, dar s-a gândit să ducă mai departe tradiţia şi să prepare un produs deosebit.
Caşcavalul maturat produs de Lactofarm Bio Vinţu de Jos se vinde cu preţuri între 30 şi 38 de lei kilogramul, în funcţie de perioada de maturare. Familia Romoşan are 500 de oi şi 20 de vaci de lapte. Pentru că valorificarea laptelui nu aduce niciun fel de profit, tânărul fermier din Alba a ajuns la concluzia că ar trebui să facă un tip de caşcaval care să se diferenţieze de restul produselor.
“Am stricat sute de kilograme de brânză”
”Piaţa este plină de brânză şi de caşcaval, fiindcă aproape fiecare cioban ajunge să le prepare la stână. Prin urmare, preţul era destul de mic. M-am gândit că trebuie să producem ceva diferit şi că putem avea succes cu bânzeturile maturate. Până am ajuns la reţeta ideală, am stricat sute de kilograme de brânză”, povesteşte zâmbind tânărul întreprinzător.
“În primul an ne-a fost foarte greu”
Nicolae Romoşan şi soţia lui s-au inspirat de la producători din Franţa sau din Italia, unde există o tradiţie îndelungată în obţinerea de brânzeturi maturate. ”Am fost în aceste ţări să vedem cum se face brânza la ei, dar este greu să furi meserie de acolo”, îşi aminteşte Romoşan. “Nimeni nu este dispus să te înveţe, să îţi arate şi să-ţi spună secretul cum poţi face brânza bună. În primul an ne-a fost foarte greu. Am testat diferite reţete şi am citit mult până să ajunge la acest rezultat. Făcând brânză de foarte mult timp, baza o ştiam, dar mai sunt alte secrete pe care le dobândeşti pe parcurs”, explică fermierul din Vinţu de Jos. Familia Romoşan a investit sub 100.000 de lei în afacere, cea mai scumpă achiziţie fiind o cameră de răcire.“Gustul de lapte proaspăt”
Lactofarm Bio Vinţu de Jos produce caşcaval crud şi caşcavaş lăsat la maturat. Pentru varianta maturată, produsele sunt de mai multe feluri: cu boabe de piper, cu ardei iute sau maturat în vin roşu de casă. Acesta din urmă este şi cel mai scump sortiment şi se vinde cu 38 de lei kilogramul. Brânza extrage aromele din vin şi ajunge să aibă un gust cu totul deosebit.
”Foarte mulţi din cei care gustă din brânzeturile noastre spună că sunt mult mai bune decât cele din afară, pentru că se simte gustul de lapte proaspăt. Mulţi români plecaţi în străinătate sunt atraşi de gustul din România. Probabil că aerul, clima şi iarba pe care o mănâncă vacile îi dau un altfel de gust”, mai spune Nicolae Romoşan.
Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!