Mielul de Paşte costă 25 lei/kg

25 martie 2013 17:33   Național
Ultima actualizare:

Cel mai căutat animal din România în această perioadă, mielul de Paşte, nu e pe cale de dispariţie. Crescătorii de oi din toată ţara mizează pe vânzări bune în acest an, pentru a-şi acoperi cheltuielile de peste iarnă. Oierii din sudul ţării şi-au expus deja marfa în sigurul târg din Capitală dotat cu abator pentru sacrificarea mieilor.

Mai sunt doar câteva zile până la Paştele catolic, iar românii au intrat în febra cumpărăturilor de Sărbători. Crescătorii de oi din judeţele limitrofe Bucureştiului şi-au expus ieri marfa în singurul târg de profil din oraş, dotat cu abator modern pentru sacrificarea animalelor de Paşte, din Piaţa Apărătorii Patriei.

Carnea de miel se vinde în Capitală cu 25 de lei pe kilogram (carcasă) şi cu 15 lei pe kilogram (în viu).

Faţă de anul trecut oierii au săltat preţul cu trei lei, însă, spun ei, sacrificiile pe care le-au făcut să crească aceste animale au fost mai mari decât îşi pot imagina consumatorii.

„Pentru noi a fost o iarnă grea, însă, ceea ce ne-a lovit cel mai rău a fost preţul ridicat al porumbului şi al lucernei. Seceta de anul trecut şi-a pus amprenta asupra costului furajelor", ne-a spus Adrian Dumitrache (61 de ani), un oier din Dobroteşti, judeţul Teleorman. Bucureştenii care vin să-şi cumpere carne de miel de la Piaţa Apărătorii Patriei îşi pot alege animalul pe care şi-l doresc.

Acesta e sacrificat în condiţii de igienă sporită, în abatorul recent inaugurat, prin asomare, un procedeu care elimină orice fel de suferinţă a animalului. În ţară, mielul de Paşte se vinde cu preţuri ceva mai mici, iar dacă îl cumpăraţi direct din gospodăria omului de la ţară aveţi şansa să obţineţi un preţ şi mai bun.    

Ingrediente: 1 kg pulpă de miel, 1 kg cartofi noi, 100 g unt, 3 cepe, cimbru, sare, 200 ml supă de carne, 1 legătură pătrunjel verde.Mod de preparare: se pune untul într-o tavă, se adaugă pulpa de miel, ceapa tocată, se presară cu cimbru şi sare. Adăugaţi apă, apoi acoperiţi tava cu folie de aluminiu. Introduceţi tava în cuptor pentru a se înăbuşi carnea. Când este aproape gata se pun cartofii şi supa de carne şi se lasă să fiarbă până când cartofii sunt moi. Se presară deasupra pătrunjel verde tocat. Poftă bună!

Cât costă carnea de miel în ţară

- Timiş: 25 lei/kg (carcasă), 15 lei/kg (în viu)

- Covasna: 25 lei/kg (carcasă), 15 lei/kg (în viu)

- Dâmboviţa: 20 lei/kg (carcasă), 12 lei/kg (în viu)

- Buzău: 25 lei/kg (carcasă), 13 lei/kg (în viu) 

- Teleorman: 20 lei/kg (carcasă), 15 lei/kg (în viu)

- Argeş: 22 lei/kg (carcasă), 12 lei/kg (în viu)

Mai multe