Mii de pelerini aşteaptă minuni de la Sf. Nicolae

8 mai 2016 21:50   Național
Ultima actualizare:

E o zi mare pentru creştini. Mii de pelerini din toată lumea vin luni (9 mai) să se roage la mormântul Sfântului Nicolae de la Bari, Italia. În fiecare an, la 9 mai, este pomenită aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae în catedrala oraşului. Părintele Mihai Drigă, parohul Bisericii “Sfânta Treime” din Bari, ne-a vorbit despre minunile Sfântului.

Merg pe jos chiar şi 100 de kilometri pentru a se ruga la moaştele Sf. Nicolae. Se spune că acesta şi-a ales singur locul în care să-şi doarmă somnul de veci, iar poveştile care circulă pe această temă sunt multe.

Una dintre ele spune că Sf. Nicolae a trecut prin Bari în drum spre Roma şi a decis că aici trebuie să fie mormântul său. Drept urmare, după ce a murit i s-a arătat unui preot din Bari, cerându-i să fie adus aici. Preotul Mihai Drigă a înfiinţat prima mănăstire românească în Italia la sud de Bari, la Benevento. Spune că are o relaţie specială cu Sf. Nicolae.

”Sfântul mi-a răspuns cu milă la tot ce i-am cerut. Eu cu sfântul am o relaţie specială, merg la mormânt şi mă rog...”, ne-a povestit preotul, care se află în slujba Sf. Nicolae din Bari de 33 de ani. El spune că Sfântul i-a îndeplinit toate dorinţele joia, când se citeşte acatistul Sf. Nicolae. Când a umblat după aprobări pentru a face o biserică românească la Bari, lucrurile se rezolvau întotdeauna într-o zi de joi.

De aceea, preotul obişnuia să glumească şi să spună că Sf. Nicolae are un secretar care le dă aprobări joia. Preotul Drigă ne-a vorbit şi despre minunile Sf. Nicolae. Multe femei care nu puteau face copii au rămas însărcinate după ce au venit să se roage la mormântul său de la Bari, apoi copii care nu puteau vorbi au prins glas. “Este cunoscută şi povestea unui băieţel de la Roma, care era în comă. Părinţii lui au venit la Bari şi au atins o hăinuţă de-a băieţelului de mormântul Sfântului. După o lună m-au sunat că şi-a revenit copilul. Am primit atât de multe scrisori-mărturii că aş fi putut scrie o carte”, ne-a mai spus preotul român.

Mormântul Sf. Nicolae se află la subsolul catedralei care-i poartă numele, dar există câte un altar ordodox la fiecare nivel al bisericii. În Catedrala Sf. Nicolae se află o părticică din sfânta cruce şi un spin din coroana lui Iisus. Când ziua de 25 martie cade în vinerea mare a catolicilor, spinul se umezeşte ca şi când ar fi îmbibat în sânge. Această minune s-a întâmplat şi anul acesta. Uleiurile catolicilor şi ortodocşilor se unesc într-o singură flacără, într-o candelă în formă de barcă.

Mai multe