Mii de pelerini au stat la coadă la sarmale după slujba de Sfânta Parascheva, la Iași
Pelerinajul la moștele Sfintei Parascheva s-a încheiat la coadă la sarmale. Mii de pelerini s-au așezat la rând imediat după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, pentru cele 60.000 de sarmale oferite de Primăria Iași.
După ce au stat la coadă ore în șir ca să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, mii de pelerini s-au mutat la coada de la sarmalele oferite de Primăria Iași la Cantina de Ajutor Social, situată la 200 de metri distanță de lăcașul de cult, conform Mediafax.
60.000 de sarmale, oferite pelerinilor de Sfânta Parascheva
Aproximativ 60.000 de sarmale au fost oferite pelerinilor imediat după terminarea slujbei de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, mulți oameni venind chiar şi cu două ore mai devreme, pentru a intra printre primii în zona în care au fost aduse oalele cu mâncare. Sarmalele au fost oferite de administrația ieșeană imediat după terminarea Sfintei Liturghii, de la Catedrala Mitropolitană, porţiile cu mâncare fiind împărţite la Cantina de Ajutor Social, situată la 200 de metri distanţă de lăcaşul de cult. În fiecare an, în 14 octombrie, municipalitatea ieşeană oferă o masă pelerinilor, cu prilejul hramului Sfânta Parascheva.
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI într-o familie de creştini de neam bun şi înstăriţi, în localitatea Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol.
Documentele vremii menţionează că tânăra Parascheva a fost un sprijin material şi moral pentru săracii din localitatea natală. În repetate rânduri, Cuvioasa le-a dăruit săracilor hainele sale şi s-a îmbrăcat cu hainele lor modeste, chiar dacă tatăl ei a pedepsit-o pentru acest lucru.
După moartea părinţilor, Cuvioasa Parascheva le-a împărţit săracilor toate bunurile sale şi a ales calea pustiei, spre ținutul Pontului.
Citește și:
Calendar ortodox 2018, 14 octombrie. Sfânta Parascheva, făcătoarea de minuni