Milioane de locuri de muncă pot dispărea definitiv. Cine sunt cei care ar rămâne fără job?
Piaţa muncii va suferi în următorii ani transformări uriaşe, fără precedent. Zeci de milioane de locuri de muncă vor dispărea definitiv, pentru că roboţii se pare că vor înlocui oamenii. Specialiştii avertizează că pericolul integrării Inteligenţei Artificiale în procesul muncii este tot mai mare.
În următorii ani, la nivel global vor avea loc perturbări masive pe piaţa muncii. Economia, care pare să nu îşi mai revină după cei doi ani de pandemie şi implementarea noilor tehnologii bazate pe inteligenţă artificială de către tot mai multe companii sunt motivele care vor schimba radical piaţa muncii în următorii 5 ani. O analiză a Forumului Economic Mondial arată că până în 2027 vor fi desfiinţate 83 de milioane de locuri de muncă şi vor fi create doar 69 de milioane de locuri de muncă noi. Un calcul simplu arată că 14 milioane de locuri de muncă vor dispărea definitiv, potrivit studiului realizat cu ajutorul a 800 de companii din întreaga lume.
Casierii, secretarii și operatorii poștali, în pericol
Locurile de muncă din prima linie supuse celui mai mare risc de desfiinţare sunt cele care presupun sarcini repetitive, cum ar fi casieri, secretari sau operatori poştali. De asemenea, slujbele din domeniile financiar-contabil şi juridic ar putea fi lovite de un val puternic de concedieri. Aşadar, meseriile din zona contabilă, juridică, financiară sunt printre cele mai predispuse să fie preluate de roboţi. De asemenea, conform studiului realizat de OpenAI, OpenResearch şi Universitatea din Pennsylvania, care au examinat “expunerea” sarcinilor de lucru la inteligenţa artificială, pe lista locurilor de muncă aflate în pericol se află şi ocupaţii precum cele de analist financiar, scriitor, designer de interfeţe web şi digitale, cercetători de sondaje etc.
Sunt şi meserii care nu vor putea fi înlocuite de roboţi şi deci nu vor fi afectate de noile tehnologii bazate pe inteligenţa artificială. Experţii în recrutare spun că angajaţii care ocupă roluri ce presupun creativitate sau abilităţi organizatorice pot sta liniştiţi, pentru că astfel de ocupaţii vor fi imposibil de automatizat. Printre acestea se numără meserii ca terapeuţii - relaţiile umane pe care le dezvoltă în cadrul unor programe de tratament nu vor putea fi preluate de roboţi, iar acest lucru face ca această profesie să fie aproape sigură pentru viitor -, coregrafii, actorii, profesorii, poliţiştii, detectivii, bucătarii sau medicii.
Ocupaţiile expuse dispariţiei
Matematicieni; Economişti; Analişti financiari; Scriitori şi autori; Designeri de interfeţe web şi digitale; Cercetători de sondaje; Interpreţi şi traducători; Specialişti în relaţii publice; Cercetători de animale; Analişti de ştiri, reporteri şi jurnalişti; Secretarii juridici şi asistenţii administrativi; Administratori de date clinice; Analişti de politici privind schimbările climatice; Editori şi corectori de texte.
* Conform studiului realizat de OpenAI, OpenResearch şi Universitatea din Pennsylvania
Meseriile considerate sigure
Terapeuţii; Coregrafii/Artiştii; Profesorii; Poliţiştii; Detectivii; Preoţii; Marketing; Comunicare; Psihiatrii; Resurse umane; Antrenori fitness; Oamenii de ştiinţă; Dentiştii; Nutriţioniştii; Experţii în securitate cibernetică; Bucătarii.
*Conform studiului realizat de OpenAI, OpenResearch şi Universitatea din Pennsylvania