Ministerul Sănătăţii, explicații cu privire la vaccinul anti-COVID: „Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil”

25 ianuarie 2021 17:41   Național
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii precizează, luni, că eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Specialiştii instituţiei explică faptul că ”eficacitate 95%” nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil.

Ministerul Sănătăţii explică ce înseamnă eficacitatea vaccinului anti-COVID şi susţine că o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.„Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, „eficacitate 95%” înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, informează Ministerul Sănătății.

Ce reprezintă eficacitatea vaccinului

Ministerul Sănătăţii a explicat că eficacitatea este rezultată în urma studiilor clinice şi dă exemplul studiului clinic de la Pfizer BioNTech, care a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină).

Rezultatele studiului: Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR. Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR. „Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%”, mai arată Ministerul Sănătăţii.

Mai multe