Miniştrii şpăgari, turnaţi de unii de-ai lor?

2 octombrie 2014 21:35   Național
Ultima actualizare:

Veste-şoc pentru cei implicaţi în dosarul “Microsoft”, cel mai mare scandal de corupţie din ultimii 25 de ani. Zeci de miniştri, demnitari, oameni de afaceri sau intermediari tremură la gândul că au fost ”turnaţi” la procurori de foştii lor tovarăşi de ticăloşii.

Dan Nica. Luni seara, la şedinţa săptămânală a PSD, s-ar fi discutat şi despre implicaţiile scandalului “Microsoft”. Tot atunci, participanţii la şedinţă ar fi aflat şi că Dan Nica, unul din miniştrii acuzaţi în dosar, ar fi decis să colaboreze şi ar fi încheiat o înţelegere cu procurorii. Conform portalului de informaţii www.comisarul.ro, în acel moment, în sală s-ar fi lăsat o tăcere grea. Cel care a vorbit primul, plimbându-şi privirea pe la toţi, a fost Viorel Hrebenciuc, care a întrebat mai degrabă retoric: “Fraţilor, mai sunt mulţi ca ăştia?”, apoi a început să înjure Ilie Sârbu, care părea turbat. Şi Hrebenciuc l-a rugat să nu mai înjure, că faptul e consumat şi că trebuie să iasă din rahat. Ponta i-a rugat să aibă răbdare şi să nu se grăbească. Însă tot Hrebenciuc l-ar fi întrebat şi pe el: ”Să nu ne grăbim să ce, Victore?”.

Eugen Bejinariu. Din documentele de la dosarul Microsoft reiese că unul dintre martorii denunţători este actualul deputat PSD Eugen Bejinariu, fost şef al SGG, care avea, de asemenea, rang de ministru. Informaţia a fost obţinută de sursele B1 TV. Conform sursei citate, Bejinariu povesteşte în dosarul DNA cum l-a vizitat Dan Nica (ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Năstase şi ministru de Interne în guvernul PDL-PSD n.r.) imediat după ce a fost numit în funcţia de şef al Secretariatului General al Guvernului, în 2004, pentru a-l informa că trebuie să se semneze contractul cu Micrososft. ”Pentru a-l convinge în acest sens, Dan Nica ar fi mers la el chiar cu Şerban Mihăilescu, predecesorul lui Bejinariu la SGG”, au mai declarat sursele citate.

«Mai sunt mulţi ca ăştia?»Conform unor surse din preajma anchetei, un alt treilea personaj-cheie ar fi decis că e mai bine să spună ce ştie. Şi ştie fantastic de multe lucruri murdare. Este vorba de Alexandru Bittner, omul de încredere al lui Adrian Năstase în perioada guvernării 2000-2004. În referatul procurorilor DNA, Bittner e menţionat ca fiind cel care ”intermedia plata mitelor către Adrian Năstase”. Până în acest moment, anchetatorii, care lucrează la cel mai mare dosar de corupţie din ultimii 25 de ani, au stabilit că zeci de miniştri şi demnitari, din mai multe partide politice, ar fi acceptat să primească mită pentru a semna contracte de achiziţie a unor licenţe Microsoft pentru Ministerul Educaţiei. În dosar apar nume grele ale unor politicieni, dintre care nouă foşti miniştri au fost deja acuzaţi, dar şi ai unor intermediari care au făcut legătura, pe bani grei, între firmele interesate să facă afaceri murdare cu statul şi factorii de decizie.

Ei sunt cei nouă acuzaţi

  • Senatorul Petru Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003.
  • Mihai Nicolae Tănăsescu, ministru al finanţelor publice, în perioada 2000 -2004.
  • Alexandru Athanasiu, ministru al educaţiei şi cercetării, în perioada 2003 – 2005.
  • Gabriel Sandu, ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010.
  • Adriana Ţicău, minis­­tru al comunicaţiilor şi teh­­nologiei informaţiei între iulie şi decembrie 2004.
  • Senatorul Ecaterina Andronescu, care a deţinut mai multe portofolii în diverse cabinete, între 2000 şi 2012.
  • Alţi doi miniştri sunt acuzaţi de abuz în serviciu:
  • Petru Daniel Funeriu, ministru al educaţiei şi cercetării, în perioada 2009 – 2012.
  • Deputatul Valerian Vre­­me, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012.
  • Europarlamentarul Dan Nica, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, în perioada 2000 - iulie 2004.

Scandalul, în cifre

9 – numărul foştilor miniştri acuzaţi până în acest moment

50.000.000 de euro – mita încasată de toţi cei implicaţi în dosar

11.000 – preţul plătit de Ministerul Educaţiei pentru lecţii informatice care pe piaţa liberă costau cel mult 2.000 de euro

343.000.000 de euro - Suma celor trei contracte pentru licenţe Microsoft sau pentru realizarea Sistemului Educaţional Informatizat, care fac obiectul verificărilor DNA

1.500 de euro – preţul cu care cumpăra Ministerul Educaţiei o imprimantă care, pe piaţă, costa aproximativ 300 de euro

79.500 - numărul licenţelor cumpărate în plus, fără nici o justificare.

Banii de şpagă, «spălaţi» prin firme de afară

Până acum, procurorii au refăcut traseul pe care au fost plimbaţi aproape 26 de milioane de dolari din mita dată demnitarilor şi intermediarilor. Banii au ajuns în firme off-shore (din paradisuri fiscale) sau direct unor persoane fizice.Running Total Group Ltd. – 7.500.000 $Nero Invest – 450.000 $Menedil Associated S.A. – 1.250.000 $Zonko Overseas Ltd. – 5.000.000 $Atlantis AG – 900.000 $Adrian Ujeniuc – 440.000 $Pescariu Dinu – 3.200.000 $Profinet – 7.200.000 $

Mai multe