Miniștrii Vioricăi Dăncilă, audieri de cascadorii râsului în comisii

29 ianuarie 2018 13:46   Național
Ultima actualizare:

Înainte să treacă examenul din Parlament, miniștrii Cabinetului Dăncilă au fost trecuți prin furcile caudine ale comisiilor parlamentare de specialitate. Aici, teoretic, orice ministru poate primi aviz negativ dacă nu convinge că e cel mai potrivit pentru postul pentru care a fost propus. Practic, acest lucru se întâmplă rar, însă de fiecare dată țara are ocazia să vadă cine sunt cu adevărat cei care vor să ne conducă.

Fie că au avut emoții, fie pentru că fotoliul pe care urmează să-l ocupe e prea mare pentru ei, miniștrii propuși de PSD și ALDE pentru a forma Cabinetul Dăncilă s-au făcut de râs în comisiile parlamentare. Luni dimineață, toți oamenii propuși de actuala putere pentru a forma guvernul au fost audiați. Unii au primit aviz favorabil la limită, alții au convins fără probleme. Iată cum au decurs audierile!

Anton Anton, propunerea ALDE pentru portofoliul de la Ministerul Energiei, a fost copleșit de emoții la audierile de luni. Acesta s-a încurcat încă de la începutul audierii sale, când a furnizat un răspuns demn de un copil de clasa a IV-a: „Eu cred că Energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Asta o ştiţi cu toţii. N-avem energie, nu se aprinde becul, nu funcţionează telefoanele, nu funcţionează nimic. Există suficiente filme apocaliptice pe care le-aţi văzut şi în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate“, a spus Anton Anton. Nu a avut probleme în comisie, care a avizat favorabil propunerea sa.

Dănuț Andrușcă, propus pentru Ministerul Economiei, s-a eschivat cât a putut să răspundă la întrebrile directe ale comisiei, trimițându-i pe membrii acesteia să citească programul de guvernare. Întrebat despre prioritățile sale ca ministru, Andruşcă a spus ca primul obiectiv este dezvoltarea economiei. „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru... în cadrul economiei...îmi cer scuze, sunt emoţionat”. În final a primit girul comisiei.

Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava propus pentru Ministerul Educației, a fost ironizat de parlamentarii PNL și USR pentru numeroaselor greșeli de exprimare pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Mihai Goțiu, parlamentar USR, i-a dăruit acestuia un volum de „Gramatică practică a limbii române”. Recent, ministrul propus pentru portofoliul de la Educație, a folosit cuvântul „pamblică” într-o intervenție publică. După audiere, în urma căreia a fost avizat favorabil, a explicat că acest cuvânt este un regionalism și că va continua să-l folosească. „Mai mult de 50% din comunitățile din Moldova folosesc cuvântul pamblică, este un regionalism. Sunt mândru că sunt bucovinean”, a spus Popa.  

Lucian Șova, propunerea PSD pentru fotoliul de la transporturi, crede că timpul lui valorează mai mult decât al unui secretar de stat, motiv pentru care nu consideră că ar trebui să-l piardă vizitând șantiere: „Eu apreciez că minutul unui ministru al Transporturilor este prea scump pentru a petrece ore în şir călătorind către diverse şantiere”, a spus Șova. Comisiile de specialitate au dat aviz favorabil pentru Șova, cu 32 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.

Toate propunerile PSD-ALDE au fost avizate

Cabinetul Dăncilă a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Componența noului Cabinet va fi supusă votului plenului reunit al celor două Camere, începând cu ora 15.00.

Iată lista completă a Guvernului Dăncilă

Prim-ministru: Viorica Vasilica Dăncilă

Ministerul Dezvoltării (vicepremier): Paul Stănescu

Ministerul Mediului (vicepremier): Grațiela Leocadia Gavrilescu

Vicepremier fără portofoliu: Viorel Ștefan

Vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice: Ana Birchall

Ministerul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministerul Afacerilor Externe: Teodor-Viorel Meleșcanu

Ministerul Apărării Naționale: Mihai Fifor

Ministrul Finanțelor Publice: Eugen Teodorovici

Ministerul Justiției: Tudorel Toader

Ministerul Agriculturii: Petre Daea

Ministerul Educației: Valentin Popa

Ministerul Muncii: Lia-Olguța Vasilescu

Ministerul Economiei: Dan Andrușcă

Ministerul Energiei: Anton Anton

Ministerul Transporturilor: Lucian Șova

Ministru delegate pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat: Radu Oprea

Ministerul Sănătății: Sorina Pintea

Ministerul Culturii: George Ivașcu

Ministerul Apelor și Pădurilor: Ioan Deneș

Ministerul Cercetării și Inovării: Nicolae Burnete

Ministerul Comunicațiilor: Bogdan Cojocaru

Ministerul Tineretului și Sportului: Ioana Bran

Ministerul Turismului: Bogdan Trif

Ministru pentru românii de pretutindeni: Natalia Intotero

Ministerul Fondurilor Europene: Rovana Plumb

Ministru delegat pentru afaceri europene: Victor Negrescu

Ministru pentru relația cu Parlamentul: Viorel Ilie

Mai multe