Ministrul Culturii încă vrea „Cumințenia Pământului”

12 aprilie 2019 16:57   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, a anunțat într-o conferință de presă că ministerul dispune de 25 milioane de euro pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu. El a mai declarat că așteaptă o nouă ofertă din partea proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

Poate că de data aceasta va fi cu noroc. Daniel Breaz, Ministrul Culturii, a spus că ministerul dispune de 25 milioane de euro pentru cumpărarea unor obiecte de patrimoniu asupra cărora statul are drept de preempțiune, notează news.ro. Cu această ocazie, ministrul a declarat și că așteaptă o nouă ofertă scrisă din partea proprietarilor sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși, operă a cărei situație agită spațiul public de aproape 3 ani. Evaluată în 2014 la 20 milioane de euro, sculptura a fost subiectul unor negocieri dificile între autorități și proprietarii operei de artă, dar se părea că s-a ajuns la un acord în privința prețului: 11 milioane de euro.

Ministerul Culturii are 25 de milioane euro de cheltuit pentru obiecte și clădiri de patrimoniu

Atâta doar că statul, prin Ministerul Culturii, nu a dorit să acopere decât 5 milioane de euro, restul de șase urmând a fi obținuți printr-o colectă publică. Astfel, în 2016, a fost demarată campania „Brâncuși e al meu” în urma căreia, însă, nu s-au strâns decât ceva mai puțin de 1,3 milioane de euro. În urma acestui eșec, tranzacția  - cel puțin deocamdată – a picat, guvernul angajându-se să restituie banii donați în campania publică. Până acum n-au fost restituiți decât aproximativ 80.000 de euro, guvernul prelungind încă o dată data limită a restiturii banilor, de la sfârșitul lui 2018 până la finalul acestui an.

De asemenea, zilele trecute, Ministerul Culturii a acționat și în privința Castelului Regal din Mamaia construit de Regina Maria, dar lăsat în paragină de actualii proprietari ce au intrat în posesia imobilului printr-un contract ce a fost în atenția procurorilor DNA. Astfel, ministerul a anunțat că a promovat în instanță o acțiune prin care solicită anularea contractului dintre SC Mamaia SA și SC Light System SRL2003 din 25.06.2003 tocmai în baza dreptului de preempțiune al statului român asupra istoricei clădiri. Dosarul are un prim termen de judecată la 23 aprilie 2019.

În 2017, statul a preluat Conacul Brătianu-Florica din Argeș

Un precedent reușit a fost preluarea de către stat prin cumpărarea de la moștenitori, în noiembrie 2017, în vremea mandatului la Cultură al lui Lucian Romașcanu, în virtutea aceluiași drept de preempțiune, a Conacului Brătianu-Florica, din localitatea Ștefănești, Argeș, locul care a dat țării ilustra familie Brătianu. Doi mari prim-miniștri, IC Brătianu, artizan al câștigării independenței României și fiul acestuia, Ionel Brătianu, arhitect al Marii Uniri și al României Mari, plus încă o pleiadă de miniștri, au făcut din familia Brătianu, la vremea respectivă, ceea ce Nicolae Iorga numea, cu invidioasă ironie, „dinastia de Argeș”, considerând-o adevărata forță conducătoare a României monarhice, cel puțin până la moartea lui Ionel Brătianu, în noiembrie 1927.

Mai multe