Ministrul Educației: «Elevii trebuie să înveţe doar 25 de ore pe săptămână»

4 ianuarie 2019 19:55   Național
Ultima actualizare:

Alt ministru, alte idei! Curriculumul şcolar şi programa şcolară de la clasele V-VIII vor fi din nou schimbate, “în mod categoric”. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care într-un interviu pentru “Weekend Adevărul” a declarat că s-a consultat cu specialişti “ca să facem o programă profesionistă”.

Ce spune ministrul. Pentru a patra oară ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu anunţă noi modificări la doar 2 ani după ce alt ministru al Educaţiei a schimbat deja programele şcolare de gimnaziu. “La ciclul primar, se pare că am reuşit să facem o programă suficient de echilibrată. Dacă vom reuşi să facem asta şi la gimnaziu şi, ulterior, la liceu cred că este un lucru pozitiv”, a declarat Andronescu ieri, în interviu. Întrebată dacă va schimba planurile-cadru pentru gimnaziu şi liceu, ministrul a răspuns: “În mod categoric, da. Trebuie să aducem programul la 25 de ore pe săptămână. A fost aşa în mandatele mele anterioare. N-am înţeles de ce a crescut numărul de ore, pentru că unui copil la 11 ani îi e greu să facă faţă unui program de 32-34 de ore pe săptămână. Care este rezultatul? Şcoala devine o instituţie pe care el n-o mai vrea, iar asta nu aduce un beneficiu acumulărilor pe care el trebuie să le facă”. “În primul rând, insuccesul acesta de la clasa a VIII-a m-a dus cu gândul că elevii nu fac faţă programei. Şi-atunci, poate, trebuie să ne uităm la programă şi să scoatem din ea ceea ce îl împovărează pe elev”, a adăugat Andronescu pentru “Adevărul”.Ministrul nu a explicat însă ce se întâmplă cu elevii de clasele a V-a şi a VI-a, care au trecut deja printr-o grămadă de modificări în ultimii ani: au debutat cu clasa pregătitoare, au învăţat după un curriculum nou în fiecare an, au primit cu întârziere manualele şcolare, au învăţat după fişe sau după manualele unice ale editurii statului.

Ce spune Iohannis. Tăierea numărului de ore de şcoală la 25 pe săptămână la învăţământul gimnazial este prevăzută şi de legea trecută deja de Parlament, care a fost respinsă joi de la promulgare de preşedintele Klaus Iohannis şi va fi retrimisă Parlamentului. Iohannis nu e de acord cu “reducerea din pix a numărului de ore”, mai ales că va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învăţământ.”  Ce spun părinţii. Aceştia sunt de acord cu reducerea orelor, dar în concordanţă cu programa şcolară. “Avem o programă stufoasă, încărcată, care duce la obosirea cronică a copiilor”, a declarat pentru Edupedu.ro preşedintele Federaţiei de Părinţi, Iulian Cristache. Tăierea orelor nu poate fi aplicată în nici un caz de anul viitor.

Alte planuri

Ministrul Educaţiei a mai precizat în interviul acordat “Weekend Adevărul” ce alte planuri mai are pentru cel de-al patrulea mandat pe care l-a primit:- Containere cu facilităţi de grup sanitar pentru elevii care învaţă în şcoli fără toalete.- Resuscitarea liceelor tehnologice cu promovare slabă într-o formă de învăţământ dual.- BAC diferenţiat (Tehnologic versus Naţional/Teoretic).- Ore remediale pentru şcolarii care nu fac faţă programei chiar din acest semestru.- Manualele şcolare vor fi realizate de editurile selectate în urma înscrierii la licitaţie.  - Au fost incluse încă 50 de şcoli în programul „Masa Caldă“, în acest moment fiind înscrise 100 de şcoli în total.- Profesorii care iau sub 5 la  Titularizare ar putea să nu mai aibă voie să predea.- Creşterea bugetului la Educaţie anual cu 15%.- Finanţarea programului „Şcoală după şcoală“.

Mai multe