Ministrul Eugen «Răzgândeanu» lovește din nou

15 mai 2015 23:12   Național
Ultima actualizare:

Şeful finanţelor s-a răzgândit din nou. Eugen Teodorovici a anunţat ieri că ministerul nu va mai taxa cu 16% bacşişul angajaţilor, dar va impune un impozit fix, începând cu ianuarie 2016. Impozitul pe bacşiş va fi eliminat la 1 iunie.

Oamenii de afaceri din turismul românesc l-au convins repede pe Eugen Teodorovici să renunţe la măsura impozitării bacşişului angajaţilor, pe motiv că aceasta îi împovărează însutit. Statul ar urma să încaseze sume modice din taxarea „atenţiilor”, în vreme ce agenţii economici se vor confrunta cu o reducere drastică a veniturilor, fiindcă angajaţii le vor cere bani mai mulţi. „Solicitările au fost de amânare a taxării bacşişului sau de anulare a lui. Am decis de comun acord eliminarea taxării. Vom introduce, probabil de la 1 ianuarie anul viitor, un impozit forfetar”, a declarat Teodorovici.

Impozitul forfetar este o taxă fixă anuală, aplicată agenţilor economici indiferent dacă au sau nu profit. Nivelul acesteia urmează a fi stabilit în funcţie de domeniul de activitate al firmelor, astfel încât să fie aplicat cu începere de la 1 ianuarie 2016. Impozitul pe bacşiş va fi eliminat la 1 iunie, însă până atunci el rămâne în vigoare. Nu e prima dată când ministrul de finanţe se răzgândeşte în aplicarea unor măsuri instituite de ministerul pe care-l conduce. Iată care au fost momentele sale de derută: după prima extragere a loteriei fiscale a cerut reducerea numărului de câştigători, printr-o tragere la sorţi suplimentară; a decis organizarea unei extrageri în luna iunie, deşi următoarea ar fi trebuit să aibă loc în iulie; s-a răzgândit după ce a afirmat că trebuie să ne deplasăm la restaurantul care ne-a livrat mâncarea acasă pentru a lua bonul pentru bacşiş.

Fiscalizarea bacșișului, contestată și de Avocatul Poporului

Scandal pe fiscalizarea bacșișului! Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională, în privinţa Ordonanţei de Urgenţă 8/2015 care reglementează impozitarea atenției lăsate barmanilor, taximetriștilor sau coafezelor. Acesta consideră că se face un abuz de către ANAF, deoarece această măsură afectează accesul liber la justiţie și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, restrânge exercitarea unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică. Nici ministrul economiei, Mihai Tudose, nu este de acord cu fiscalizarea bacșișului, deoarece ”nu acolo era evaziunea fiscală”.

Câștigătorii la Loteria Fiscală primesc câte 55 de lei

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, organizată pe 13 aprilie, a făcut 18.215 de români fericiţi. Aceștia au depus cereri de revendicare a premiului la agențiile teritoriale fiscale. Premiul pus în joc, de un milion de lei, va fi împărţit egal la numărul câştigătorilor validaţi, astfel că fiecare va primi câte 54,9 lei. Lista câştigătorilor va fi publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor, iar plata premiilor se va efecua în maximum 60 de zile de la încheierea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, respectiv până la 13 iulie.

Mai multe