Ministrul sănătății nu și-a putut convinge fratele medic să profeseze în România

8 mai 2017 11:41   Național
Ultima actualizare:

Peste 14.000 de medici specialiști au părăsit România în ultimii 15 ani. Cei mai mulți dintre ei nici nu se gândesc să se întoarcă în țară, unde munca nu le e recompensată pe măsură. Printre ei se numără și fratele ministrului sănătății, care profesează de mai mulți ani în Kuweit. Refuzul său ne arată de ce orice campanie de repatriere a românilor se va solda cu un eșec total.

Ministrul sănătății, Florian Bodog, recunoaște lipsurile sistemului medical din România. Acesta își propune să-l schimbe din temelii începând cu acest an, când estimează că legislația necesară va fi gata. Conform statisticilor ministerului, peste 12.000 de medici români lucrează acum în afara țării, ceea ce face ca lipsa de personal să fie una din marile probleme ale sistemului.

„Cele mai mari probleme le avem pe zona anestezie-terapie intensivă. Chiar aproape de București, la 100 km,  există spitale care sunt în imposibilitatea de a asigura linii de gardă. Soluția este de a-i aduce pe medici înapoi în țară, de a-i păstra în țară, dar în același timp de a elabora politici foarte clare de formare”, spune ministrul într-un intreviu acordat Digi24.

Printre medicii care au părăsit țara și nu mai au gânduri de întoarcere se află și fratele minstrului, care lucrează de mai mulți ani în Kuweit. Florian Bodog a explicat că a încercat să-l convingă să se întoarcă în România, să-și folosească expertiza în folosul românilor, dar că nu a reuțit. Motivele?

„Eu am încercat să-l conving, am vorbit cu el, mi-a spus că acolo unde este are foarte multă liniște în ceea ce privește relația cu colegii, în ceea ce privește modul în care se desfășoară activitatea în spital și cel mai banal exemplu pe care mi l-a dat: mi-a spus că dacă noaptea se întâmplă ceva cu un pacient, într-o jumătate de oră toată echipa este acolo, în frunte cu managerul spitalului, și se rezolvă problema”, a spus Florian Bodog pentru sursa citată.  

Mai multe