Miracol în biserică
Nea Vasile îşi făcea rondul de noapte cu „Titirez", câinele său, când a văzut pălălaia. Ardea ca o torţă turla bisericii Sf. Pantelimon. A fugit imediat acasă la popă şi a sunat la 112. Deşi flăcările atingeau câţiva metri, doar o parte din acoperiş s-a prăbuşit. „Mâna lui Dumnezeu a apărat biserica", spun enoriaşii.
Luni seară, pe str. Iancu Căpitanul din sectorul 2 al Capitalei, oamenii au crezut că a venit sfârşitul lumii. Pe acoperişul bisericii Sf. Pantelimon izbucnise un incendiu puternic, care ameninţa să mistuie întreaga construcţie.
Flăcările au cuprins acoperişul bisericii şi ameninţau să se extindă la restul clădirii
Cinci maşini de pompieri s-au luptat trei ore cu flăcările, ajutaţi de zeci de localnici care şi-au lăsat casele pentru a proteja lăcaşul de cult. Turla a fost distrusă, dar a fost salvată clădirea, una dintre cele mai frumoase din Capitală.
Turla bisericii a fost distrusă aproape în totalitate de incendiul care a durat trei ore
„Nici pompierii nu au reuşit să ne spună de la ce a pornit vâlvătaia. Dumnezeu ne-a ocrotit pentru că putea să fie totul scrum", ne-a povestit preotul paroh Marian Constantinescu, în timp ce privea spre cer prin gaura imensă unde cândva a fost turla.
Zeci de enoriaşi au sărit să cureţe obiectele bisericeşti de urmările pârjolului
Ieri curtea lăcaşului de cult se umpluse de lume, venită să ajute la curăţenia de după pârjolul făcut de foc. Toate obiectele au fost scoase afară din biserica plină de apă şi de funingine şi spălate de voluntari. Moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon au fost primele evacuate şi duse la loc sigur.
„Este minune Dumnezeiască cum de focul nu a făcut distrugeri mai mari şi altarul este practic neatins", se mira Măndiţa Miroslav, una dintre enoriaşele care nu au închis un ochi de la producerea incendiului. Potrivit primelor estimări, pagubele se ridică la aproximativ 100.000 de euro, dar aşezământul era asigurat.
Minunea din altar
Biserica Sf. Pantelimon datează din 1752 şi a suferit până acum stricăciuni doar la cutremure. Incendiul de luni noapte este primul care o afectează.
Faptul că altarul nu a suferit decât daune minore, este pus de enoriaşi şi reprezentanţii bisericii pe seama moaştelor pe care le adăpostea. Aici era ţinută o raclă în care se află rămăşiţele Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
„Acesta este patronul medicilor", după cum ne declară preotul paroh Marian Constantinescu.
«E un semn de sus»
Daniela Arnăutu, 48 de ani: „Nu este întâmplător nimic. Totul are o explicaţie. Este ciudat cum a pornit focul, dar ştiu un lucru: atunci când Cel de Sus vrea să te ajute, nici o primejdie nu te poate atinge"
Grigore Bunea, 55 de ani: „De 25 de ani, de când sunt în consiliul bisericii, nu îmi aduc aminte să fi trecut printr-o situaţie ca asta. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar Dumnezeu ne-a apărat"
Maria Ionescu, 54 de ani: „E un semn de sus tot ceea ce s-a întâmplat. Dumnezeu ne-a atenţionat să nu mai fim răi şi tot el a avut grijă să salveze biserica. Adică a fost aşa, ca un avertisment"