Misterul „peştelui Piranha“ pescuit în Maramureş. Are renume de „mâncător de testicule“
Specialiştii au elucidat misterul peştelui cu dinți capturat în urmă cu câteva zile din apele Barajului Firiza. Potrivit acestora, peştele a ajuns în lacul de acumulare, eliberaţi cel mai probabil dintr-un acvariu, iar în lacul de acumulare s-au înmulţit. Peștele cu dinți este din specia Pacu și are renume de „mâncător de testicule“.
Misterul „peştelui Piranha“ pescuit în Maramureş a fost elucidat. Mai mulţi pescari care şi-au petrecut timpul liber pe Barajul Firiza spun că au scos la mal presupuse exemplare de pește Piranha.
Peștele cu dinți nu este Piranha este din specia Pacu
Un inginer silvic din cadrul Ocolului Silvic Firiza a analizat fotografiile şi a venit cu explicaţiile. ”Acel peşte nu este Piranhia, ci peştele Pacu din America de Sud. Nu au mai fost cazuri nici până acum, nici de atunci. Pacu este erbivor şi are dinţi, dar nu este Piranha. Se aseamănă, sunt din aceeaşi familie. Piranha nu creşte mai mult de 15 centimetri, în schimb Pacu, în mod natural, în libertate, creşte până la un metru jumătate. Ei nu o să reziste la iarnă, le trebuie o temperatură a apei de 25-28 grade. În fiecare iarnă, barajul îngheaţă la suprafaţă, iar la fund are 1-2 grade, maxim 5 grade. Nu ajunge la 10-12 grade”, a spus Romulus Şimon, inginer silvic, scrie adevarul.ro.
Cum a ajuns peștele cu dinți în apele Barajului Firiza
Pacu este o specie de peşte omnivor, pe când Piranha este carnivor. Dinţii la Piranha sunt în formă de cleşte (foarte asemănători cu cei ai omului), spre deosebire de Pacu care are muşcătura în foarfecă. Potrivit lui Romulus Şimon, peştele Pacu nu reprezintă un pericol pentru fauna din apele Barajului Firiza.
„Nu este periculos. Noi vom urmări prin paznicii noştri suprafaţa lacului, în special în zona unde a fost prins peştele. Suntem foarte interesaţi să vedem evoluţia acestor peşti. Un inconştient probabil i-a dat drumul din acvariul pe care îl avea acasă. Oricum nu era un cunoscător pentru că peştii Pacu preferă temperaturi ridicate. La iarnă ce o să facă?”, a adăugat inginerul silvic, scrie adevarul.ro.
Peștii Pacu se vând pe Internet
Exemplare de Pacu se găsesc de vânzare pe e-Bay sau pe Amazon, iar unii furnizori asigură chiar livrarea gratuită spre România. Peştele este originar din Amazon şi este foarte greu de pescuit în mediul lui natural. Pacu, mâncătorul de testicule Jurnaliştii de la Daily Mail scriau într-un material documentat despre peştele Pacu că această specie exotică este denumită printre pescari drept „mâncătorul de testicule” pentru că obişnuieşte să atace înotătorii în locurile intime.
Un exemplar de Pacu a mai fost capturat în România în luna iunie a anului 2017, la Drobeta Turnu-Severin. Peştele a fost pescuit din apele Dunării şi imediat ce a fost capturat a fost dus la Muzeul Porţilor de Fier.
Citește și
7 sfaturi ca să recunoști peștele proaspat. Nu cumpăra dacă arată așa