Miting pentru eliberarea lui Protasevich, duminică, în București
Cazul jurnalistului Roman Protasevich, pentru capturarea căruia autoritățile din Belarus au deturnat un avion cu pasageri, a revoltat o lume întreagă. UE a impus sancțiuni pentru Belarus, iar o delegație a României în Parlamentul European a propus statelor membre ca toate străzile pe care se află ambasade ale Republicii Belarus să fie redenumite cu numele jurnalistului. În plus, pe rețelele de socializare, românii s-au mobilizat pentru un protest în stradă.
„Într-o țară care știe prea bine ce înseamnă să nu poți fi liber, chemăm jurnaliștii și societatea civilă să fie solidari cu cei aflați acum în pericol pentru că au vorbit despre lupta pentru libertate din Belarus. Duminică 30 mai, de la ora 19:00 în fața Ambasadei Republicii Belarus în România, le transmitem împreună cetățenilor belaruși că nu sunt singuri în lupta lor pentru democrație și cerem libertate pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega (n.r. iubita lui)”, au anunțat mai multe ONG-uri din România, care au creat pe Facebook evenimentul „Free Roman Protasevich și Sofia Sapega”. Peste 300 de persoane s-au anunțat până acum interesate să participe.
Primarul vrea să schimbe denumirea străzii pe care se află ambasada
De altfel, ambasada Republicii Belarus din România este în vizorul românilor și altfel. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, vrea să schimbe denumirea străzii pe care se află ambasada din Strada Tuberozelor în strada Roman Protasevich, astfel încât toată corespondența ambasadei ar conține automat, pe toate înscrisurile, numele jurnalistului. „De asemenea, diplomații ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărțile lor de vizită”, scrie Clotilde Armand, care a făcut deja demersuri către Primăria Capitalei pentru schimbarea denumirii străzii.
Ideea, având la bază propunerea profesorului Andrei Oișteanu, s-ar putea aplica și în alte state din Europa. Delegația USR PLUS din Parlamentul European a propus miercuri reprezentanților statelor membre ca străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus să fie redenumite, simbolic, cu numele jurnalistului. „Un astfel de răspuns european coordonat şi unit ar da un semnal puternic regimului de la Minsk că Uniunea Europeană şi statele sale membre nu ignoră acest incident”, se arată în comunicatul trimis miercuri către reprezentanțele statelor membre UE.