Mituri despre coronavirus. Specialiștii explică de ce masca e doar o fiță

20 februarie 2020 16:41   Național
Ultima actualizare:

Are rost să purtăm măşti dacă nu suntem contagioşi? Trebuie să ne temem că vom lua vreun virus de la produsele chinezeşti? Există remedii miraculoase? Iată doar câteva dintre întrebările la care specialişti renumiţi în boli infecţioase au răspuns pentru a clarifica miturile legate de epidemia de coronavirus.

“Oricând sunteţi ameninţaţi de vreo boală contagioasă, oamenii trec prin diverse stadii de alertă, de la o teamă de înţeles la nişte temeri absolut exagerate”, a explicat pentru publicaţia USA Today dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, citat de hotnews.ro. Iată câteva mituri demontate de expert.Produsele chinezeştiCoronavirusul se transmite în general de la om la om. “Obiectele imobile”, aflate în containere din China care sunt trimise în alte ţări, nu prezintă nici un fel de pericol în privinţa transmiterii virusului, afirmă Fauci. Acelaşi lucru este valabil şi pentru medicamentele venite din China. “Vrem să îi asigurăm pe cetăţeni că, în perioada actuală, nu există probe care să dovedească faptul că alimentele simple sau cele împachetate pot fi asociate cu transmiterea virusului; aşadar, nu există nici un motiv de îngrijorare”.Soluţiile falseUn pericol real îl reprezintă falsele remedii anti-coronavirus venite din partea unor escroci care profită de frica oamenilor. În Statele Unite, a fost înfiinţat un birou vizând combaterea fenomenului, care urmăreşte îndeaproape produsele frauduloase şi false care pretind că ar vindeca persoanele infestate cu acest virus.MăştileSingurele persoane care au nevoie de măşti sunt cele deja infectate, ca să evite să îi infecteze şi pe alţii. Măştile vândute în magazine nici măcar nu sunt atât de bune încât să poată proteja pe cineva cu adevărat. Atenţie la gripă!Specialiştii ne atrag atenţia să nu uităm de gripa sezonieră în timp ce suntem înspăimântaţi de virusul din Asia.“În acest an, au murit de gripă mai mulţi copii comparativ cu ultimii zece ani, dacă nu chiar mai mult. În schimb, oamenii se tem să mai meargă într-un rstaurant chinezesc”. Fauci i-a sfătuit pe oameni să se ferească de “pericolul real” al gripei de sezon. În România, ne aflăm în plin sezon gripal, însă specialiştii spun că numărul cazurilor înregistrate în ultima săptămână a scăzut. Până acum, 44 de persoane au murit de gripă.

Localnicii nu vor fabrică chinezească

Un consorţiu din China şi-a anunţat intenţia de a construi o fabrică de frigidere în Prahova, în parcul industrial din comuna Ariceştii Rahtivani. Investiţia se ridică la circa 50 de milioane de euro şi vor fi create peste 700 de locuri de muncă, scrie adevarul.ro. Primarul comunei Ariceştii Rahtivani, Alexandru Cristea, a precizat că producătorul chinez a anunțat că vor fi fabricate 600.000 de frigidere, în primul an. Vestea s-a răspândit cu repeziciune printre localnici, care s-au arătat deopotrivă bucuroşi şi îngrijoraţi, pe de o parte datorită posibilităţii angajării în noua fabrică, iar pe de alta de frica coronavirusului. “Să nu vină, să nu vină, să stea la ei acolo, nouă nu ne trebuie. Cu virusul, cu mai multe boli care le aduc de la ei, deci nu au ce căuta”, au spus unii localnici, citați de stirileprotv.ro.

Au murit doi pasageri de pe «vaporul groazei»

Doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess, la bordul căreia au fost depistate peste 600 de persoane infectate cu noul coronavirus, au murit, a anunţat ministrul nipon al Sănătăţii. Victimele sunt o femeie de 84 de ani şi un bărbat de 87 de ani, scrie hotnews.ro. Bilanţul total al morţilor raportat de China este de 2.118 morţi, însă numărul de noi cazuri de infecţii a înregistrat cea mai mare scădere de la sfârşitul lunii ianuarie şi până acum. La bordul navei se află 17 români - 15 membri ai echipajului şi 2 pasageri. Doi dintre ei, membri ai echipajului, au fost diagnosticaţi cu coronavirus.

Mai multe