Mizerie de nedescris, medicamente și seringi expirate! În astfel de condiții se făcea vaccin anti-COVID într-un cabinet de familie din Arad FOTO

20 mai 2021 12:18   Național
Ultima actualizare:

Imagini greu de descris în cuvinte, la un cabinet medical din Arad care este și centru de vaccinare anti-COVID! Mizerie cruntă, medicamente expirate și seringi ținute în condiții improprii. Asta au găsit inspectorii DSP în urma unui control. Autoritățile au amendat cabinetul respectiv, însă activitatea nu a fost suspendată pentru a se putea continua administrarea serurilor anti-COVID.

Direcția de Sănătate Publică Arad a demarat o serie de controale în toate spitalele, ambulatoriile și cabinetele medicilor, însă ce au găsit într-un cabinet de medicină de familie, i-a uimit până și pe inspectori. Aseară, DSP a informat că în această locație au găsit medicamente expirate de un an, seringi cu termenul de valabilitate depășit din 2015, iar produsele de curățenie erau expirate de anul trecut, scrie Glasul Aradului.

Mizerie de nedescris, medicamente și materiale sanitare expirate, la un centru de vaccinare

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Arad au făcut publice mai multe imagini surprinse în timpul controlului în acel centru de vacccinare. În aceste condiții erau întâmpinați pacienții care veneau să fie consultați de medicul de familie sau să se imunizeze anti-COVID.

Autoritățile au aplicat o sancțiune de 6.000 de lei, cu un timp maxim de șapte zile pentru conformare, însă cabinetul nu a fost închis, așa cum ar fi fost normal în astfel de cazuri.

„Activitatea nu a fost suspendată deoarece suntem în plină campanie de vaccinare, cu toate că aceasta era abordarea corectă. Vom continua controalele în următoarele săptămâni în tot județul Arad.

 Scopul controalelor nu este de a sancționa, ci de a garanta pacienților accesul la un act medical în condiții de siguranță. Chiar dacă este doar un caz izolat, trebuie să tragem un semnal de alarmă că nu vom tolera astfel de neconformități, dacă vom mai întâlni situații asemănătoare.

Trebuie să conștientizăm că actul medical trebuie să se desfășoare în condiții de igienă și siguranță, la toți furnizorii de servicii medicale de stat sau private.

Suntem alături de medicii și instituțiile sanitare care fac eforturi deosebite pentru a asigura un standard ridicat de calitate în furnizarea de servicii medicale“, declară reprezentanții DSP Arad.

Cât primesc medicii de familie care vaccinează anti-COVID

Suma pe care medicii de familie o vor primi pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete  este de  40 de lei. Decizia a fost luată în ședința de Guvern din 28 aprilie, la solicitarea Ministerului Sănătății.

Tariful pentru vaccinarea de către medicii de familie cuprinde consultația medicală realizată de aceștia, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse pos-tvaccinare.

Din acești bani, medicul de familie trebuie să își asigure și materialele sanitare și echipamentele de protecție, iar tariful va fi valabil până la 30 septembrie 2021.

Până în prezent, aproximativ 3.000 de medici de familie s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID în cabinet, peste 130 dintre ei fiind în Capitală.

Citește și:

A început vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Startul l-au dat 50 de doctori din Timiș

La ce trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu Astra Zeneca. Dacă obervați asta, mergeți imediat la spital!

Mai multe