Moaștele Sfintei Parascheva împlinesc 382 de ani de când au fost aduse în România

13 iunie 2023 15:00   Național
Ultima actualizare:

Moaștele Sfintei Parascheva, cele mai cunoscute din România împlinesc pe 13 iunie 382 de ani de când au fost aduse la Iași. Acestea au fost primite în 1641 ca dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru domnitorul Vasile Lupu al Moldovei faţă de această Patriarhie. 

De la descoperirea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, acestea au stat timp de 160 de ani în Bulgaria, 125 în Serbia, 120 la Constantinopol și din 1641 sunt la Iași scrie basilica.ro.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași 

Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci: Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei. Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși. 

Moaștele au rămas în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu, până în 1889 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași. De-a lungul anilor, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea spirituală a Moldovei iar moaștele ei cele mai populare de la noi în țară. Pelerinajele la Catedrala Miopolitană din Iași unde este depusă racla cu moaște sunt cele mai mari din România

Cine este Sfânta Parascheva 

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul XI în apropiere de Constandinopol, mai precis în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Marii Marmara. A cunoscut dragostea pentru Dumnezeu de mică, a slujit în mai multe mânăstiri găsindu-și sfârșitul nerecunoscută de nimeni în aceeași localitate în care s-a născut. Nu s-a știut unde a fost înmormântată, trupul fiind găsit din întâmplare  

Moaștele Sfintei Parascheva au plecat doar de trei ori de „acasă” 

Din 1641 până în prezent, doar de trei ori racla Sfintei Parascheva a părăsit Capitala Moldovei. Din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 10 aprilie – 27 octombrie 1944 moaștele Sfintei Parascheva au fost adăpostite la Mănăstirea ilfoveană Samurcășești. Apoi, timp de 18 zile, moaștele au fost duse și la Catedrala Patriarhală din București. 

Potrivit sursei citate, două sunt pelerinajele emblematice cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Primul a avut loc în vara anului 1947, când credincioșii au solicitat Mitropoliei Moldovei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele pârjolite de secetă și afectate grav de război.  

Sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune cu sfinte moaște de pe teritoriul Moldovei. 

În 2022, moaștele trecut pentru încetarea pandemiei de coronavirus. Traseul de aproape 500 de km s-a făcut fără închinarea credincioșilor la sfintele moaște, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate, respectându-se măsurile luate de autorități. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au trecut prin orașele Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău. 

Mai multe