Momentele controversate din mandatul lui Vlad Voiculescu. Nu a rezistat nici 4 luni ca ministru al Sănătății

14 aprilie 2021 18:47   Național
Ultima actualizare:

Mandatul de nici 4 luni al lui Vlad Voiculescu a fost presărat de situaţii ce au stârnit controverse şi nemulţumiri, inclusiv în coaliţie.

  • Ministerul Sănătăţii, în plină pandemie, nu a fost chiar uşor de gestionat, iar prima provocare a apărut în ianuarie, odată cu incendiul izbucnit la Institutul „Matei Balş”. Cinci pacienţi au murit pe loc, alţi 14 s-au stins pe rând, în zilele care au urmat. Tragedia a scos din nou la iveală lipsurile şi neregulile din spitale. Voiculescu, aflat la început de mandat, nu a avut în mod direct nici o vină, astfel că nimeni nu i-a cerut demisia.
  • A început să facă valuri în martie. Deşi campania de vaccinare din România este coordonată eficient de medicul militar Valeriu Gheorghiţă, Vlad Voiculescu a simţit nevoia să se implice şi el. A cerut şi a făcut publică o bază de date ce conţine informaţii securizate despre personal din armată şi din alte instituţii ale statului care s-a vaccinat. Totul pentru a superviza dacă nu cumva cineva „a sărit peste rând”.
  • La finalul lunii martie, a fost surprins fără mască pe holurile Parlamentului. A explicat că a dat-o jos ca să bea apă şi că în jurul lui nu era nici o persoană, deşi în imagini s-a văzut cu totul altceva. Poliţia l-a amendat atunci cu 1.500 de lei. Dar, pe 12 aprilie, a recidivat: a stat din nou fără mască, înaintea unei conferinţe de presă.
  • Nu a ştiut că, încă de la în­ceputul pandemiei,  prin lege, persoanele care mor de COVID sunt puse goale în saci. Voiculescu a insistat, într-o discuţie cu jurnaliştii, că, în ceea ce priveşte înmormântările, nu se spune în nici un ordin că oamenii nu pot fi îmbrăcaţi. Ulterior, şi-a cerut scuze pe Facebook pentru eroare.
  • Evacuarea cu scandal a Spitalului Foişor din Capitală a fost o altă pată neagră pentru Ministerul Sănătăţii. Vinerea trecută, peste 100 de pacienţi au fost scoşi noaptea din saloane, după ce s-a decis transformarea instituţiei în unitate COVID. Totul într-un haos de nedescris, proteste, huiduieli, aglomeraţie. Vlad Voiculescu a explicat că nu a avut nici o vină în acest scandal, unitatea medicală fiind în subordinea Primăriei Capitalei. În replică, premierul Cîţu a spus că fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii.
  • Tragedia de luni de la Spitalul „Victor Babeş” atrage din nou atenţia asupra incompetenţei sta­tului. 3 bolnavi de COVID internaţi în TIR-ul de ATI au murit sufocaţi, din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen. Vlad Voiculescu a lipsit de la conferinţa de presă ţinută pe marginea acestui subiect. A transmis doar un mesaj de condoleanţe, pe Facebook. 
  • Picătura care a umplut paharul și a dus la demiterea sa a fost publicarea în Monitorul Oficial, fără știrea primului ministru, a unui ordin ce introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. „Nimeni nu știa că urmează să se publice acest ordin și că se publică în această formă, pentru că nu a existat un acord în acest sens”, au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Mai multe