Moțiunea de cenzură a picat. ”E o sfidare la adresa românilor”

12 iunie 2015 10:40   Național
Ultima actualizare:

Ședinţa Legislativului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL împotriva guvernului Victor Ponta a început la ora 10.00, la Palatul Parlamentului. Sunt prezenţi 364 de senatori şi deputaţi, din totalul de 554 parlamentari.

UPDATE, ORA 13.00

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului  a fost respinsă, astfel că Victor Pota rămâne premier. Pentru ca Executivul să pice era nevoie de 287 de voturi, însă liberalii au obținut doar 194 ”pentru”, 13 ”împotrivă” și 7 au fost anulate. Cei din Opoziție au reacționat vehement. ”Este un rezultat care înseamnă lipsă de respect și sfidare din partea lui Ponta și a colegilor săi față de români. Parlamentarii PSD au fost niște fantome prin Pralament, Nu au fost lăsați să voteze. Ponta își prelungește agonia, pentru că finalul carierei sale este aproape. România nu stă în Victor Ponta ”, au spus la unison Alina Gorghiu și Vasile Blaga, co-președinții PNL. Aceștia au spus că o nouă moțiune vor susține în toamnă.  

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea. La şedinţă participă premierul Victor Ponta şi membrii guvernului său.

Înaintea şedinţei, liderii coaliţiei şi membrii guvernului s-au adunat în biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.

E nevoie de votul a 278 de parlamentari

Pentru a fi adoptată, ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor, iar, în acest moment, matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.

PSD și UNPR nu votează

Strategia PSD este ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură depusă, dar să nu voteze, fiind treaba opoziţiei să obţină voturile necesare, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb. Aceeaşi atitudine o va adopta şi UNPR.

Parlamentarii vor avea un timp de 91 de minute pentru a-şi expune punctele de vedere la dezbaterea din plen a moţiunii de cenzură, iar Guvernul va avea o oră la dispoziţie.

”Sigur că am emoții! E moțiune de cenzură”, a declarat premierul, care a intrat în Plen șchiopătând și l-a întrebat ironic pe un coleg PNL .”M-ați văzut șchiopătând și ați sărit pe mine?” Acesta are probleme cu ligamentele de la genunchiul stâng, după ce s-a accidentat la un meci de baschet.

Ponta, în vizorul DNA

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice Turceni şi Rovinari privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică.

Infracţiunile ar fi fost săvârşite în perioada 2007-2008, pe vremea când era avocat. Totodată, DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a premierului pentru conflict de interese, în cazul promovării lui Şova în Executiv.

Deputații l-au salvat

Oamenii legii au cerut, parlamentarii nu i-au luat în seamă. Deputații PSD l-au salvat și nu au votat pentru retragerea imunității, pentru ca pe numele lui să poată începe urmărirea penală.

Mai multe