Motivele pentru care cad copacii verzi la furtuni, în București. Explicația specialiștilor de la ADP Sector 6

19 mai 2021 13:38   Național
Ultima actualizare:

Ieri după-amiază, 18 mai, a fost prăpăd în Capitală. Vântul puternic a doborât 61 de copaci, majoritatea verzi și nu uscați, așa cum ne-am fi așteptat. Iar specialiștii de la ADP Sector 6 au și o explicație pentru asta.

Codul galben de vânt a pus la pământ 61 de copaci, potrivit celor de la ISU Bucuești-Ifov, dintre care 27 au căzut peste mașini.

61 de copaci au căzut în Capitală 

Horticultorii de la ADPDU Sector 6 au spus că în aria lor de competență toți copacii care au căzut sunt verzi, nicidecum uscați. Iar cauza o constituie în primul rând faptul că aceștia sunt încărcați cu frunze și opun rezistență la vânt.

Mai mult decât atât, nu au unde să-și dezvolte rădacini, din cauza mediului urban și a betonării trotuarelor, alveolele rămase fiind mult prea mici.

”Copacii sunt încărcați cu frunze deoarece sunt în perioada de vegetație. Doar în cazul unor toaletări drastice, ar fi fost mai mici șansele ca ei să rămână pe poziție. În acest moment, Primăria Capitalei a oprit toaletarea copacilor, cu excepția acelora unde copacii sunt uscați. În sectorul 6 sunt circa 280.000 de copaci, am cerut ADPDU Sector 6 să-mi prezinte un un program de evaluare a sănătății acestor copaci”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6.  

ADPDU Sector 6 a toaletat în această primăvară, pâna la decizia PMB de a opri tăierile, aproximativ 7.000 de copaci.

Mai multe