Motivele pentru care multe terase au rămas închise. Bani mulți cheltuiți, încasări mici, răspundere mare
Terasele s-au deschis de la 1 iunie, dar totul este diferit. Nu mergi în Centrul Vechi, spre exemplu, și te așezi pur și simplu la masă. Trebuie să urmezi niște reguli, iar patronii au și mai multe pe cap. Tocmai de aceea, mulți dintre ei nu au deschis afacerea și așteaptă a doua etapă de relaxare a măsurilor.
Românii abia așteaptau să ia masa în oraș! Autoritățile le-au îndeplinit dorința, dar cu multe condiții impuse, în special, proprietarilor de terase.
Aceștia sunt obligați să respecte numeroase reguli, în principal distanțarea clienților. Ceea ce înseamnă să funcționeze la mai puțin din jumătate din capacitate.
În plus, trebuie să dea bani pe dezinfectați, pe dispensere, în care să pună gelul de mâini, pe termometru special, cu care să le măsoare temperatura angajaților, pe meniuri de unică folosință, pe măști și mănuși, care se schimbă după fiecare client, să verifice stocurile de alimente, să instruiască salariații sub semnătură, să stea cu ochii pe clienți ca să nu se așeze mai mulți de patru la o masă, să le facă un triaj ”observațional” și să nu-i primească fără rezervare în prealabil ori dacă nu și-au dat datele la intrare.
Și mai au de plătit și lefurile barmanilor și bucătarilor, când nu produc mare lucru. Astfel că și-au făcut calculele, a tras linie și au decis să mai aștepte.
Cel puțin până la 15 iunie, când se anunță al doilea val de relaxare. În timpul acesta, personalul rămâne în șomaj tehnic.
Dragoș Petrescu: ”Ne costă 2.000 de euro măsurile stabilite de lege”
”Ne costă 2.000 de euro ca să punem în practică măsurile stabilite prin lege și mulți nu vor să investească, în condițiile în care funcționăm la 20% capacitate de lucru. Anul acesta, nu vom discuta de profit, ci de supraviețuire”, a declarat Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill. A dat și cifre.
Dacă anul trecut, afacerea de restaurante și cafenele a generat un profit de 2,5 miliarde de euro, anul acesta se așteaptă să ajungă undeva la cel mult 1,3 miliarde de euro.
În perioada pandemiei, cei din domeniu au încercat să facă ceva bani din livrările la domiciliu, dar acest serviciu reprezintă doar 5% din încasări.
Revolta patronilor de terase și restaurante
”Distanțarea asta omoară activitățile mai mici. Mai ales în Centrul Vechi, unde sunt multe locații mici. Sperăm să se răzgândescă”, a spus Leo, patronul unui local cu specific italian din centrul Capitalei.
El nu dorește să facă pe polițistul și să se certe cu clienții ca să-i dea datele personale. Consideră că omul care i-a pășit pragul trebuie să se simtă ca acasă.
Daniel Cheregi, un alt patron de local, de data asta din Timișoara, este revoltat de deciziile autorităților și a anunțat că nu a deschis terasa pentru cinci mese. Calculele timișoreanului arată că încasările ar fi de doar 5% din ce făcea anul trecut.
”Ar fi trebuit să ne lase și în interior măcar cu același număr de mese. Noi trebuie să angajăm oameni, chiria rămâne la fel, materia primă, lucrăm cu materie primă de calitate și foarte scumpă. Este o loterie până acum”, și-a exprimat Daniel nemulțumirea, potrivit Mediafax.
Și după ce că au bani de scos din buzunar ca să funcționeze după regulile COVID-19, cei care au terase se pot trezi cu amenzi usturătoare. 40.000 de lei este sacțiunea pentru cine nu respectă măsurile, iar conducerea ANSVSA a anunțat că va trimite inspectorii în controale.
Citește și:
https://www.click.ro/news/bucuresti/se-da-drumul-la-petreceri-poftiti-vacanta-culinara-sau-la-terase
https://www.click.ro/news/national/fost-bataie-de-joc-sa-ne-anunte-cu-48-de-ore-inainte