Motivul pentru care multe localităţi sunt în «scenariul verde». Ține de numărul testelor realizate

3 noiembrie 2020 20:15   Național
Ultima actualizare:

De ce judeţele Timiş, Cluj, Alba sau Sibiu au rate de infectare de 4-5% şi sunt în scenariul roşu, iar judeţe precum Călăraşi, Ialomiţa, Olt sau Vrancea apar în statistici cu o incidenţă doar un pic peste 1%? Acestea din urmă nu au vreo strategie miraculoasă „anti-Covid”, aşa cum aţi putea crede. Doar fac puţine teste şi, astfel, descoperă puţine cazuri de îmbolnăviri.

Sunt diferenţe uriaşe de testare între anumite regiuni ori judeţe ale ţării. Potrivit g4media.ro, dacă în centrul şi vestul ţării se fac câte 1.000, chiar 2.000 de teste pe zi, sunt judeţe care raportează, în weekend, doar 8 teste. Motivul: „atât se cere”. Aşa se face că judeţe sărace figurează cu o rată de infectare mică şi, implicit, funcţionează în scenariul verde, fără restricţii, iar judeţe unde testarea e masivă intră în scenariul roşu.  Judeţul Alba este de două săptămâni în scenariul roşu, cu o incidenţă de 4,61 de cazuri la mia de locuitori. 156 de cazuri au fost descoperite numai în ultimele 24 de ore. „Testăm masiv, atât în focare, cât şi la spitale şi unde este nevoie. Avem zile în care facem şi 1.200 de teste”, explică directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.  Judeţul Cluj ajunge să facă şi câte 2.000 de teste pe zi. Nu e de mirare că incidenţa a ajuns la 5,08. „Încă de la început facem multe teste şi capacitatea de testare a tot crescut, e normal să avem mai multe cazuri”, a declarat, la PRO TV, prefectul de Cluj, Mircea Abrudan. Testări masive se fac şi în Sălaj, judeţ cu o incidenţă de 5,2, dar şi în Bucureşti, unde incidenţa e de 3,94. Numai ieri au fost raportate 762 de cazuri în ultimele 24 de ore.  

Covasna, zero cazuri lunea

Pe de cealaltă parte, în Giurgiu, de pildă, se fac în medie 80 de teste pe zi. Incidenţa este de 1,63 de cazuri la mia de locuitori. „Mai bine de jumătate sunt oameni care au mers la spital, la spital se testează cel mai mult”, spune prefectul Aneta Matei, citată de stirileprotv.ro.

De asemenea, în tot judeţul Ialomiţa ar fi fost făcute, sâmbătă, doar 9 teste, arată datele g4media. Covasna stă şi ea binişor la rata de incidenţă: 2,52. Luni a raportat zero cazuri şi nu e prima dată. Motivul e unul revoltător: „La noi, săptămâna se încheie sâmbăta, duminica nu se fac teste”, a declarat pentru republica.ro medicul epidemiolog aflat de gardă. 

Zonă săracă, zonă bogată 

În ceea ce priveşte testarea, sunt diferenţe enorme de la sat la oraş, de la o zonă bogată şi educată la alta săracă. În primele, oamenii se testează nu doar prin DSP, ci şi la cerere. Îşi permit să plătească 300-400 de lei şi să meargă în spitalele private, dacă au nevoie. Sunt şi companii care îşi testează masiv angajaţii, sunt persoane care călătoresc şi îşi fac, la cerere, aceste teste. În felul acesta, numărul testelor efectuate într-o zi şi, implicit, al cazurilor de infectări descoperite este mult mai mare decât în zonele sărace, unde oamenii aşteaptă să îndeplinească anumite condiţii pentru a putea fi testaţi gratuit.  

Mai multe