Munceşte în Anglia pentru copiii sărmani din România

21 iulie 2019 21:00   Național
Ultima actualizare:

Ca-n filme! Vasile Bolohan a avut o copilărie chinuită, a văzut cu ochii lui cum tatăl său i-a înjunghiat mama, a ajuns pe drumuri, a furat şi a făcut puşcărie. În timp ce se afla după gratii, a promis că, după ce va fi eliberat, va face fapte bune şi s-a ţinut de cuvânt. Acum munceşte în Anglia şi le face cadouri copiilor nevoiaşi.

Are 42 de ani şi o viaţă aventuroasă. De mic, Vasile Bolohan a fost nevoit să lupte ca să supravieţuiască. Pe când era puşti, mama sa lucra în comerţ, iar tatăl său era maistru sticlar. Bărbatul era consumator de alcool şi, din această cauză, a pus mâna pe un cuţit, şi, într-un moment de furie extremă, şi-a înjunghiat soţia în faţa lui Vasile. „Tata a intrat în puşcărie şi mama s-a mutat într-un sat din Botoşani. Eram în clasa a IX-a şi, timp de un an, am dormit prin boxe, uscătoare, oriunde puteam“, explică Vasile pentru adevarul.ro. 

O vreme l-au ajutat colegii de şcoală. I-au dat de mâncare şi l-au lăsat să facă baie la ei acasă. A căzut şi el în patima alcoolului, pentru că-şi pierduse speranţa, îi era frig şi foame. Ca să supravieţuiască, a devenit hoţ: „Furam din buzunare sau mici ciupeli pe unde se putea. Dormeam într-un vagon lângă Şcoala Generală 4, până într-o seară, când cineva i-a dat foc. Norocul meu că nu eram acolo”.  

Recunoaşte că a făcut multe prostii. În iunie 2000 se afla la Costineşti şi, îmbrăcat într-un costum de Moş Crăciun, a spart casa de vacanţă a jurnalistului Cătălin Radu Tănase. „Am avut «norocul» să fiu prins chiar de proprietar, care era reporterul PRO TV. A fost o perioadă în care-l uram, dar acum i-aş mulţumi, deoarece el a fost omul datorită căruia a început schimbarea mea“, crede suceveanul.

După gratii a citit Biblia şi s-a gândit la ce va face când va ieşi. Când a fost eliberat, s-a întors la Suceava, unde a cunoscut-o pe actuala lui soţie, o tânără din Republica Moldova, harnică şi înţelegătoare. Cei doi au plecat în Anglia, unde Vasile şi-a găsit un job bun în construcţii, iar viaţa lui a început să se schimbe în bine. Nu i-a fost uşor, pentru că în primii trei ani a fost singurul susţinător al familiei, întrucât soţia sa născuse şi stătea acasă cu copilul. Imediat după ce s-a îmbunătăţit situaţia financiară, Vasile a început campaniile de ajutorare a copiilor. A strâns bani pentru a construi o casă pentru o familie nevoiaşă din Suceava şi a adunat fonduri pentru a le oferi vacanţe unor copii instituţionalizaţi. „Am trimis copiii în excursie, am donat 4.500 de lei unui copil de 13 ani, deoarece rămăsese fără ambele mâini. Am mai dat 1.000 de lei unei fete deoarece rămăsese paralizată în urma unui accident. Anul trecut, la Sărbători, în urma unei chete pentru copii, la patinoar, am strâns un camion de haine şi 23.500 de lei. Am distribuit fiecare bănuţ cu atenţie. Am fost cu un autocar de copii la munte în Gura Humorului, am donat personal la spitalul de copii bolnavi de cancer 4.000 de lei. Am făcut rost de o listă de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu cazuri de copii necăjiţi şi am mers de i-am dat fiecăruia câte 1.000 de lei. Împart cui trebuie şi asta voi face în continuare“, zâmbeşte Vasile. El a ţinut să le mulţumescă celor care i-au sprijinit şi continuă să-i sprijine campaniile umanitare. 

Click! spune

Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nadia Creţuleac, dezvăluie că instituţia colaborează cu Vasile Bolohan din 2016. El îi vizitează periodic pe copiii din Casele de tip familial de la Mihoveni şi Şcheia, cărora le aduce cadouri.

A cumpărat o ambulanţă pentru spitalul din Sighetu Marmaţiei

Liviu Bledea e un alt român generos! Originar din Sighetu Marmaţiei, el a muncit mulţi ani în străinătate şi a preferat ca o parte dintre banii câştigaţi să ajungă în comunitate. Bledea a decis să doneze o ambulanţă oraşului natal, scrie emaramures.ro. “Din banii pe care i-a câştigat în străinătate, Liviu Bledea a cumpărat o ambulanţă pe care a donat-o Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Felicitari, Liviu, şi mulţumirile noastre!”, spune Dana Oniţa-Ivaşcu, consilier local în Sighetu Marmaţiei. Maşina este fabricată în 2006 şi este dotată cu două tărgi pentru preluarea bolnavilor, cu scaun cu rotile şi tot ce are nevoie un vehicul de gradul unu.

Mai multe