Muncitorii indieni, depistați pozitiv cu noul virus, trăiau în condiții inumane: 10 persoane într-o singură baracă

23 august 2020 20:36   Național
Ultima actualizare:

Cazuri noi! Aşa a apărut cel mai mare focar COVID - 19 din Bucureşti: nu mai puţin de 32 de muncitori indieni de pe şantierul unui complex rezidenţial din sectorul 4 au fost depistaţi pozitiv. Lucrătorii au fost duşi ieri la spital, iar 76 de colegi ai acestora au ajuns într-un centru de carantină.

Pe Şoseaua Berceni numărul 96, din sectorul 4 al Capitalei, se ridică un complex rezidenţial cu 304 apartamente şi 10.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. Aici, în mai multe barăci aşezate unele peste altele, sunt cazaţi 108 muncitori, veniţi, potrivit autorităţilor, din India. Primii doi s-au simţit rău, şi-au făcut analizele şi pe 13 august a venit vestea: sunt bolnavi de COVID - 19. Nu a fost declarat focar pentru că nu erau trei cazuri, aşa cum e precizat în norme. Ulterior, din ce în ce mai mulţi muncitori s-au simţit rău, şi-au făcut analizele şi au venit rezultatele: infectaţi cu temutul virus. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a dat alarma, iar mai multe autorităţi, în frunte cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au venit sâmbătă noapte pe şantier. 

”Avem în primul rând o problemă de sănătate şi DSP Bucureşti e deja implicată în a găsi soluţii. Am solicitat un raport Inspectoratului Teritorial de Muncă şi anchetele au început. Nu vreau să mă antepronunţ. Aştept raportul, care se va axa pe condiţiile de muncă, pe existenţa sau nu a contractelor de muncă”, a explicat Violeta Alexandru de ce a dat buzna, noaptea, pe şantier. Pentru că administratorul complexului n-a fost de găsit, zona a fost păzită de jandarmi. 

Ieri, la primele ore ale dimineţii, cei 32 de muncitori bolnavi de coronavirus au fost îmbarcaţi într-un autocar pus la dispoziţia de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti Ilfov şi duşi, pentru refacerea analizelor, la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Unii dintre ei probabil că aveau febră, fiindcă îşi puseseră, la urcarea în maşină, fesuri de lână. ”La acest moment nu avem informaţii să fie vreunul în stare gravă. Ei vor fi evaluaţi de medicii infecţionişti. Unii vor rămâne internaţi. Va fi pusă în carantină şi zona în care locuiesc muncitorii, pentru a vedea dacă sunt şi alţii testaţi pozitiv”, a declarat Raed Arafat, conform digi24.ro. 

După evaluarea medicală, cei 32 au fost duşi în spitalul modular amenajat de Primăria Capitalei pe locul fostei autobaze STB din Pipera. Ieri, în jurul orei 14.30, ceilalţi 76 de muncitori din barăci au fost luaţi şi urcaţi în trei autobuze ale STB, trimise de Primăria Bucureşti. Potrivit lui Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, aceştia vor fi testaţi şi cazaţi într-un hotel din sectorul 3. 

«Au intrat în contact cu mulţi oameni»

Ce amploare are focarul de coronavirus de pe şantierul din Berceni e greu de estimat, dar multă lume trăieşte cu spaimă. ”Muncitorii asiatici umblau prin complex şi executau diferite lucrări la apartamentele date deja în folosinţă, iar cumpărăturile le făceau la magazinele din zonă, intrând astfel în contact cu mulţi oameni”, arată o sursă din cadrul DSP, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Indienii se află în Bucureşti de aproape un an şi locuiau pe şantier, câte zece într-o baracă, unde aveau paturi suprapuse. 

Mai multe