Ne-a lovit primul val de viscole. Când vine următorul?

18 ianuarie 2018 12:57   Național
Ultima actualizare:

18 județe au fost lovite de viscol. Guvernul a convocat Comandament de Iarnă, iar Ministerul Energiei caută soluții pentru localitățile unde vântul și zăpada spulberată a rupt firele electrice. Meteorologii spun că vremea se încălzește de vineri, dar în weekend vor fi din nou precipitații.

Meteorologii ANM au emis avertizări de vreme rea în 18 județe, valabile până în această seară (18 ianuarie). În zona înaltă ninge abundent, iar vântul suflă cu viteze de bolid, până la 140 km/h. Deja sunt drumuri și căi ferate închise, școli care și-au suspendat cursurile, iar mii de oameni stau pe întuneric.

Statistic, în România, au loc 3 -4 valuri de viscole în luna ianuarie, iar în februarie tot atâtea. ”Am luat iernile de referință în România și am introdus și iarnile cele mai grele, din 1954, 2012 și 2014. De ce? Ca să arătăm că astfel de manifestări de vreme severă, cum ar fi viscolul și perioade de ger cu temperaturi minime de minus 15, minus 35 de grade, se pot înregistra nu numai în depresinuile din estul Transilvaniei, Toplița, Miercurea Ciuc, Joseni, Întorsura Buzăului, ci și în regiunile extra-carpatice”, a explicat Elena Mateescu, directorul general ANM.

Prognoza meteorologilor de la Centrul European de Prognoză arată că de vineri, 19 ianuarie, vremea se încălzește, dar sâmbătă, pe teritoriul țării vor intra alte valuri de aer rece din nordul Rusiei și vestul continentului, dar și aer umed dinspre Marea Neagră și Marea Mediterană. Ca urmare, vom avea un weekend cu precipitații și temperaturi scăzute. Potrivit prognozei, abia din 24 ianuarie se va încălzi din nou.

Măsuri de la Guvern

Ministrul Energiei a convocat comandamentul de iarnă la ora 15.00, pentru a găsi soluțiiîn sectorul energetic la nivel naţional. Ministrul de interne, Carmen Dan, a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în 132 de localităţi din 13 judeţe, din cauza viscolului, fiind afectaţi 32.000 de consumatori.

Tulcea

Un microbuz în care se aflau zece persoane a ieşit de pe carosabil joi (18 ianuarie), din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar o persoană a fost rănită, scrie news.ro. O autospecială de transport personal şi victime multiple s-a deplasat în zonă pentru a prelua persoanele din microbuz. De asemenea, între localităţile Saraiu şi Topolog trei TIR-uri şi un autoturism au derapat şi au ajuns în şanţ. O altă intervenţie a avut loc în localitatea Sarinasuf, unde un bărbat de 64 de ani, cu insuficienţă respiratorie, dependent de oxigen, a sunat la 112 întrucât energia electrică era oprită în localitate. Bărbatul a fost transportat la spitalul din Tulcea cu insuficienţă respiratorie gravă. Un TIR cu remorcă a derapat şi a ajuns în şanţ la ieşirea din localitatea Cataloi spre Nalbant, iar în zonă circulaţia se desfăşoară pe un singur sens. Aproape 30 de localităţi din judeţul Tulcea nu sunt alimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.  

Brașov

CFR SA: Între două staţii din judeţul Braşov se circulă doar pe un fir, a anunţat joi (18 ianuarie) că se circulă doar pe un fir între staţiile staţiile Timişu de Sus şi Dârste, din judeţul Braşov, în condiţii de vreme nefavorabilă, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată la nivel naţional.

Vrancea

Autorităţile din comuna vrânceană Vintileasca au decis să suspende cursurile din cauza viscolului puternic. Cursurile se vor relua în funcţie de evoluţia vremii. Tot în Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), un microbuz cu 18 oameni care plecaseră de la Bacău şi se îndreptau spre Otopeni s-a răsturnat pe DJ205H, între localităţile Domneşti şi Păuneşti. Potrivit IPJ Vrancea, şoferul maşinii, un tânăr de 27 de ani a pierdut direcţia din cauza vitezei în curbă, şi vehiculul s-a răsturnat în afara şoselei. Trei pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar o persoană a ajuns la spital. Ceilalţi au stat câteva ore la sediul unei primării, apoi au fost luaţi de un alt autobuz.

Constanța

Circulaţie îngreunată pe un sector al Autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa, unde ninge viscolit, pe carosabil s-a depus zăpadă, iar vizibilitatea este redusă. Între kilometrii 144 şi 212 pe suprafaţa carosabilă s-a depus un strat subţire de zăpadă.

32.000 persoane fără energie electrică

Localităţi fără curent electric din cauza viscolului în judeţele Alba, Argeş, Bacău, Brăila şi Hunedoara, Prahova şi Harghita.

Valea Prahovei

Circulaţia rutieră pe Valea Prahovei este îngreunată, joi dimineaţă (18 ianuarie), din cauza unei coloane de TIR-uri care s-a format pe DN 1, în zona staţiunii Azuga şi care nu pot înainta. Traficul rutier pentru autovehiculele de mare tonaj este interzis, având acces în zonă doar autovehicuele mici. Coloana de maşini staţionate se întinde pe aproximativ trei kilometri.  

Şi la munte a nins, drumarii au acţionat toată noaptea, iar stratul de zăpadă aşternut pe DN 1 este de doar câţiva centimetri, însă vântul viscoleşte zăpada.

A fost impusă, joi dimineaţă (18 ianuarie) o restricţie de trafic pentru TIR-uri pe DN 1 A care duce către Braşov pe ruta Vălenii de mUnte – Cheia – Săcele.

Constanţa

Cinci şcoli din judeţul Constanţa din localitățile Deleni, Ion Corvin, Topalu, Saraiu şi Aliman au suspendat joi (18 ianuarie) cursurile din cauza vremii nefavorabile, 35 de localităţi nu au energie electrică, iar 11 au rămas fără apă. De asemenea, vântul puternic a dus la decizia de închidere a porturilor maritime, circulaţia în judeţ desfăşurându-se în condiţii de iarnă. Pe Canalul Dunăre – Marea Neagră se navighează foarte greu din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, în timp ce pe canalul Poarta Albă - Midia navigaţia este închisă.

Galaţi

Un număr de 21 de localităţi din judeţul Galaţi au rămas, joi (18 ianuarie), fără curent electric din cauza viscolului puternic. Un autocar cu 22 de persoane a rămas bocat pe un drum judeţean.

Mai multe