«Ne-am făcut provizii de cartele ieftine»
Scumpirea cartelelor de metrou i-a băgat în sperieţi pe bucureşteni. Cei care circulă zilnic prin subteran au stat ieri la coadă ca să-şi ia mai multe cartele, inclusiv abonamentul de 62 de călătorii, care de astăzi a fost scos de la vânzare.
Metroul bucureşten nu se mai poate finanţa. În 2015 a primit o subvenţie mult mai mică faţă de anul trecut, 328 milioane de lei, faţă de 369 milioane de lei, astfel că şefii de la Metrorex au spus că e neapărat nevoie de o creştere a preţului la călătorie. Cererea a fost aprobată de Ministerul Transporturilor, iar de azi scumpirea este o certitudine. Pe o cartelă cu două călătorii dăm 5 lei, în loc de 4 lei, cea cu 10 călătorii costă 20 de lei, în loc de 15 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat scoatem din buzunar 70 lei, faţă de 60 lei. Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii a crescut de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi a fost majorat de la 6 lei la 8 lei. Ca să fenteze scumpirea, mulţi pasageri şi-au cumpărat, ieri, cartele şi abonamente în avans.
”Am luat trei cartele cu 10 călătorii şi aşa am economisit 15 lei. Sunt valabile până la 31 august”, ne-a spus Irina Florescu, 62 de ani. Bătaia cea mare s-a dat pe abonamentul cu 62 de călătorii, care era cel mai rentabil. Costa 50 de lei, dar de astăzi a fost scos de la vânzare. Cristi şi Georgiana şi l-au procurat pe ultima sută de metri, chiar dacă abonamentul vechi le expiră abia la jumătatea lunii aprilie.
„Scumpirea asta este o porcărie, iar faptul că nu mai avem opţiunea abonamentului cu 62 de călătorii mă face să cred că autorităţile nu se gândesc la buzunarul nostru, ci la al lor”, este de părere Cristi Voicu. Nu mai puţin de 4,4 milioane de lei câştigă lunar Metrorex de pe urma majorării, bani care ar trebui să se ducă pe salarii, pază şi lucrări de siguranţă în subteran.