Ne-am săturat să băgăm capul prin geam! Ministrul Muncii vrea modernizarea ghișeelor
”A venit momentul să spargem zidurile de la casele de pensii”. Este afirmaţia făcută de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în urmă cu câteva zile. Nu mai vrea ca pensionarii să se cocoşeze în faţa micilor gemuleţe ca să vadă funcţionarul. Dar problema nu e doar aici, ci în toate instituţiile statului care lucrează cu publicul.
Vrei să plăteşti taxe şi impozite locale? Doar la vechile ghişee o poţi face. Abia reuşeşti să-i vezi capul lucrătorului baricadat. La fel se întâmplă la administraţiile financiare ale ANAF, dar şi la Poliţie. Reporterii Click! au fost ieri la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.
Era ora 12.30, oamenii aşteptau, în picioare, pe culoar, sau dădeau ture pe afară ca cineva să deschidă unul dintre geamurile termopan. Unii voiau să-şi scoată cazierul judiciar, alţii să-şi ridice permisul sau talonul maşinii. ”Cică sunt în pauză de masă până la ora 13.00”, ne-a spus un cetăţean plictisit, care stătea sprijinit de zid.
Nici ghişeele de la mall n-au scăpat de geamuri
De partea cealaltă nu se vedea nimic, se auzeau doar râsete şi discuţii animate. Geamurile erau acoperite cu hârtii, draperii ca nu cumva cetăţeanul să pătrundă cu privirea în intimitatea poliţiştilor de la locul de muncă. Biletele la tren le cumperi printr-un minuscul gemuleţ cu o casetă prin care bagi banii şi primeşti înapoi ce ai cerut.
Chiar dacă Serviciile de Paşapoarte s-au modernizat şi s-au mutat în mall-uri, nici aici nu s-a renunţat la geamuri. Este adevărat că sunt mari, dar tot există această barieră între angajatul statului şi persoana venită să-şi depună actele sau să-şi ridice documentul. Din spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru, contribuabilul ar trebui să stea pe scaun, la fel ca şi bugetarul, faţă în faţă la un birou. Exact ca într-o bancă.
„A venit momentul să spargem zidurile inutile care despart cetăţenii de serviciile de calitate pe care le merită. Încep cu o casă de pensii din Bucureşti. Extindem în ţară. La casele de pensii la care am mers, din nou, mă revoltă să văd pensionarii stând cu spatele aplecat cerând informaţii printr-o uşiţă sau fereastră dincolo de care angajatul statului stă comod pe scaun. De ce să nu stea şi angajatul şi pensionarul pe câte un scaun?
Aici vin oameni în vârstă, mulţi în baston, oameni care aşteaptă în picioare să le vină rândul. Vor lua loc la o masă simplă, cu toate hârtiile la vedere, cu pensionarul aşezat comod pentru a pune toate întrebările pe care le are. Pensionarii şi angajaţii statului se respectă între ei”, a scris demnitarul, pe 10 ianuarie, pe pagina sa de Facebook.