Ne-aţi scumpit carburanţii ca să vă scoateţi amenda?

12 ianuarie 2012 18:56   Național
Ultima actualizare:

Nici nu a primit bine vestea că a fost amendată cu aproape 120 milioane de euro că, Petrom a şi majorat preţurile carburanţilor. E „doar" a treia scumpire pe anul acesta! Acum, un litru de benzină ajunge la circa 5,65 de lei, iar unul de motorină, la 5,85 de lei.

Nici nu a trecut încă prima lună din an că Petrom, compania petrolieră cu cel mai mare profit din România, a scumpit carburanţii pentru a treia oară.

Ieri, preţurile benzinelor şi motorinelor comercializate în reţeau proprie au crescut cu 9 bani pe litru. Aşa că, faţă de ultima zi a lui 2011, acum, preţurile sunt mai mari cu 19 bani/litru la benzină şi cu 26 de bani/litru la motorină.

Dacă la 1 ianuarie, au majorat preţurile, în special la motorină, motivând creşterea accizei şi a cursului de schimb, în 6 ianuarie şi ieri, Petrom a motivat creşterea cotaţiilor internaţionale la benzină şi motorină.

Deşi, Petrom foloseşte circa 45% din materia primă din zăcămintele proprii. În plus, majorările au fost făcute la numai două zile după ce OMV Petrom a primit o veste usturătoare: Consiliul Concurenţei a dat o amendă de 504 milioane de lei, adică aproximativ 120 milioane de euro, pentru că, în 2008, Petrom a fost iniţiatorul unor discuţii cu alte patru companii prin care s-au pus de acord pentru scoaterea de pe piaţă a unui sortiment de benzină.

Zilele următoare, toate celelalte companii vor majora preţurile pentru a ţine pasul cu OMV Petrom, mai ales că şi ele au primit amenzi totalizând circa 375 milioane de lei, adică 87 de milioane de euro.

Mai multe