Ne-au aburit cu 9.980 de cuvinte
Prima confruntare electorală Ponta - Iohannis, desfăşurată marţi seară, la Realitatea TV, a însemnat, în cifre, 9.980 de cuvinte, cele mai multe, 5.766, fiind rostite de Victor Ponta, în timp ce Klaus Iohannis a spus 4.214 cuvinte, conform datelor furnizate de Mediafax Monitorizare.
Klaus Iohannis a folosit de două ori cuvântul “minţiţi”, adresându-se lui Victor Ponta. În cazul lui Victor Ponta, acesta a folosit de trei ori expresia “nu ştiţi” şi de două ori “nu ştie”, referindu-se la contracandidatul său. Victor Ponta a avut 230 replici şi intervenţii, în timp ce Klaus Iohannis a avut 160. Ponta a folosit de 14 ori cuvântul “respect” sau variante ale acestuia, iar Iohannis de trei ori. Click! îţi spune care dintre afirmaţiile celor doi sunt adevărate şi ce minciuni au spus Ponta şi Iohannis.
KLAUS IOHANNIS:
ADEVĂR
„Avem un Guvern care a băgat ţara în recesiune tehnică”
Conform datelor Eurostat, România a avut două trimestre consecutive de scădere a PIB (trimestrele I şi II din 2014), ceea ce conform standardelor europene ne plasează în recesiune tehnică.
„Guvernul este obligat să facă acest lucru (creşterea pensiilor – n.r.)”
Indexarea pensiilor este pevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.
„Dumneavoastră, ca prim-ministru, răspundeaţi de buna organizare a alegerilor”
Conform legii 370/2004, execuţia este dată Guvernului, în timp ce deciziile sunt la BEC şi AEP. la fel de adevărat e faptul că Victor Ponta l-a delegat pe Gabriel Oprea.
MINCIUNĂ
„Eu garantez că nu se vor tăia pensii cât voi fi eu Preşedintele României”
Preşedintele nu poate garanta implementarea unei politici publice propuse de Guvernul României. Pensiile nu pot fi tăiate, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, dar un viitor guvern ar putea decide plata unor contribuţii pe aceste pensii, ceea ce ar duce automat la scăderea pensiilor.
„Preşedintele se bucură de imunitate conform Art. 92 din Constituţie”
Klaus Iohannis nu a minţit în afirmaţie, dar a încurcat articolele. Conform Art. 84 alin 2 din Constituţie, Preşedintele României se bucură de imunitate.
”Soacra mea are o pensie de 300 de lei”
Afirmaţia, făcută cu o seară înaintea dezbaterii de marţi, s-a dovedit o minciună. În realitate, pensia soacrei domnului Iohannis este de 428 de lei, aşa cum a dezvăluit premierul Ponta.
VICTOR PONTA:
ADEVĂR
A fost acelaşi număr de secţii, ce s-a schimbat a fost sistemul antifraudă”
Afirmaţia e corectă, au fost tot 294 de secţii.
„Am alocat astăzi sumele necesare pentru dotarea secţiilor”
Adevărat conform comunicatului de presă emis marţi de Ministerul Afacerilor Externe.
”Pentru urmărire penală nu este nevoie de încuviinţarea Parlamentului”
Conform Art.72 din Constituţie, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei.
MINCIUNĂ
„În Germania nu se pot organiza mai mult de 5 secţii de votare, pentru că autorităţile germane nu dau voie să fie secţii de votare decât la ambasade şi consulate”
Legea germană permite organizarea a oricâtor secţii de votare pentru cetăţenii altor state. La ultimele alegeri din Turcia, comunitatea turcă din Germania a organizat secţii de votare chiar şi în stadioane închiriate în mai multe oraşe germane.
„Toţi românii vor putea să voteze”
În străinătate sunt estimaţi a trăi peste 3 milioane de români. Dacă luăm doar secţiile existente (presupunând că la toate va fi suplimentat numărul de cabine de vot până la 7) ajungem la următorul calcul: 249 (secţii de votare) x 840 minute (14 ore de vot) x (7 cabine)/2 minute (presupunând că votanţii sunt foarte rapizi şi votează în fiecare oră, câte 2 minute fiecare) = 732.000 votanţi.
FLASH NEWS
TERMEN. Campania electorală se încheie sâmbătă 15 noiembrie la ora 7.00. Vor fi 18.550 de secţii de votare în ţară şi 294 în străinătate.
CÂŞTIGĂTOR. Va fi declarat învingător candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate de cetățenii care se prezintă duminică la urne.
AlEGĂTOR. Votul poate fi exercitat la secţia de votare la care un alegător este arondat. Dacă persoana respectivă nu se află în localitate, îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce semnează o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai votat în alt loc şi că nici nu o va mai face. Declarația este obligatorie și pentru cetățenii Români aflați în străinătate.
ACTE DE IDENTITATE. Cei care se prezintă la vot trebuie să aibă asupra sa un act de identitate -carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate. Pentru secţiile din străinătate pot fi prezentate paşaportul simplu, paşaportul electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie sau cartea de identitate.
DIASPORA. Au fost expediate în străinătate, către misiunile diplomatice și consulare, toate materialele necesare secțiilor de votare din străinătate și 800.000 de buletine de vot.
DECIZIE. BEC nu permite înlocuirea membrilor birourilor electorale din secţiile de votare din Diaspora care nu se prezintă duminică, a comunicat MAE.
PARIURI. La casele de pariuri, Victor Ponta este favorit, cu o cotă de 1,2, adică 2 lei profit la o miză de 10 lei, în timp ce victoria lui Klaus Iohannis poate aduce un profit de 44 de lei, la 10 lei investiţi. S-au pus bani și pe prezența la vot: se oferă o cotă 1,9 pentru cei care pariază că duminică vor veni la urne peste 57,5%, deci profitul ar putea fi 9 lei, la o miză de 10 lei.