«Ne-au furat vacanţa. Vrem banii înapoi!»
Şi-au planificat vacanţa de vară încă de la începutul anului. Visau să lenevească o săptămână la soare cu berea în faţă. N-a fost să fie. Deşi au plătit mulţi bani, zilele de relaxare într-un resort din Turcia, Grecia sau Bulgaria s-au dus pe Apa Sâmbetei. Agenţia de turism a dat faliment, iar patronii sunt de negăsit.
Şi-au cumpărat vacanţa în ianuarie, alţii în februarie sau martie. Nici o clipă nu s-au gândit că miile de euro pe care le-au plătit agenţiei de turism Genius Travel, din Bucureşti, sunt pierdute. Au aflat acest lucru abia cu câteva zile înainte să-şi facă bagajele.
”Pe 2 septembrie urma să plecăm în Grecia, în Halkidiki. Am plătit 1.200 de euro pentru trei persoane. Pe 12 august am primit un mail în care am fost anunţaţi că firma a intrat în insolvenţă şi că vacanţa a fost anulată. A doua zi au revenit şi ne-au spus că situaţia s-a remediat şi că nu suntem afectaţi. Dar până la urmă ne-au furat banii şi au fugit”, ne-a declarat furioasă Mirela Dumitrescu. Familia Costache a păţit-o şi mai rău. A crezut în spusele celor de la agenţie şi a pornit la drum cu copiii pe 13 august. Dăduseră 1.100 de euro pe un sejur de opt zile într-un resort din Albena.
”Când am ajuns la graniţă am fost sunaţi că ni s-a schimbat hotelul, dar că vom avea aceleaşi condiţii. Ne-am dus la cazarea indicată, însă nu aveam rezervare. Ne-au trimis la hotelul pentru care am optat iniţial, iar cu ajutorul reprezentantului agenţiei partenere din Bulgaria am fost primiţi. Pe 16 august, la ora 14.00, am fost scoşi din piscină şi daţi afară din hotel. Ni s-a spus că agenţia nu a plătit pentru noi şi că dacă vrem să mai stăm să achităm din buzunar”, ne-a povestit Mircea Costache. Alţii au bătut drumul până în Grecia, Turcia sau Italia şi au aflat abia la destinaţie că trebuie să se întoarcă acasă.
Coadă la secţia de poliţie pentru reclamaţii
Miercuri, la Secţia 10 Poliţie era coadă. Până la ora prânzului, în jur de 50 de plângeri penale fuseseră depuse. ”Vorbim despre o infracţiune de ordin economic. Dosarul va fi preluat de Parchet”, ne-a declarat şeful Secţiei 10. Dacă nu vor dori să înapoieze banii de bunăvoie, oamenii îşi vor putea recupera o parte din pagubă prin poliţa de asigurare deţinută de Genius la Romanian Assurance şi restul înscriindu-se la masa credală. Poliţa este de doar 10.000 de dolari, mult prea mică să acopere întreaga ţeapă. Genius Travel fusese licenţiată ca agenţie din 2010.
S-a pus lacătul pe agenţie
La Genius Travel, pe bd. I.C. Brătianu, uşa este închisă şi nu mai răspunde nimeni la telefon. Nici măcar reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism nu mai pot da de patroni. ”Sunt de negăsit. Astăzi (n.r.miercuri) le-am trimis notificare, iar dacă nu răspund în 15 zile le retragem licenţa”, ne-au explicat surse oficiale. Până una alta, sunt sute de turişti ţepuiţi.
Ce trebuie să faci înainte să cumperi vacanţa de la agenţiile de turism
Aveţi mare grijă când achitaţi toţi banii unei agenţii de turism! George Borună, directorul Direcţiei Generale Control şi Autorizare Turism din cadrul ANT, spune ce trebuie să faceţi înainte să cumpăraţi o vacanţă. Să verificaţi dacă agenţia deţine licenţă şi poliţă de asigurare. Informaţiile le găsiţi pe site-ul www.turism.gov.ro. Să căutaţi pe www.mfinante.gov.ro indicatorii economici ai firmei”. Genius Travel nu este singura care a intrat în insolvenţă. Click! a aflat că, zilele trecute, House of Travel, din Satu Mare, a ajuns în aceeaşi situaţie, astfel că mulţi turişti au rămas fără vacanţele plătite. În prezent sunt în jur de 1.700 de agenţii de turism acreditate în România.