Nebunie în magazine, înainte de Crăciun!
Cumpărăturile au devenit sport naţional, în aceste zile. Nimeni nu le ratează. Din contră, parcă suntem la concurs. Cine pleacă cu mai multe sacoşe acasă e câştigător. Aşa că magazinele sunt pline-ochi, de nici n-ai unde să întorci căruciorul.
Am ajuns în Ajunul Crăciunului, iar pregătirile pentru ziua Naşterii Domnului sunt în toi. Din bucătării pornesc miresme îmbietoare de cozonaci, friptură, cârnaţi sau sărmăluţe. Colindătorii s-au urnit deja pe străzi, iar brăduţii aşteaptă să fie împodobiţi. În câteva ore, se închid şi uşile magazinelor, care, în ultimele zile, au devenit neîncăpătoare. Nimeni n-a ratat ocazia să facă ceva cumpărături. Mai întâi, s-au achiziţionat cadourile ce urmează să fie aşezate de Moş Crăciun sub brad.
Apoi, a început alergătura după mâncare. Carne, mezeluri, cozonaci, fructe, legume.
Ieri, după-amiază, de pildă, în magazinul Carrefour din Băneasa, era aglomeraţie mare. Sute de cărucioare ghidate cu iscusinţă de clienţi îşi făceau loc printre rafturile doldora cu produse. Nu exista raion unde să fie linişte. De departe, însă, cea mai mare animaţie era la raionul cu produse alimentare şi tot aici cărucioarele deveneau neîncăpătoare. „Am venit să fac ultimele cumpărături. M-a trimis soţia cu o listă. Am luat ulei, condimente pentru sarmale, făină, carne şi diverse dulciuri pentru cei doi băieţi ai mei. Cam 500 de lei am alocat pentru toate cumpărăturile”, ne-a mărturisit Marian Grotea (37 de ani), din localitatea Gruiu.
La rândul său, Cornelia Cosmei (30 de ani), din Snagov, ne-a spus că a cumpărat doar fructe şi cozonaci. „De restul se ocupă mama. Face de toate, iar eu aduc desertul”, a adăugat tânăra.
Anul acesta, românii şi-au propus să cheltuiască, în medie, 577 de lei pentru darurile de Crăciun. Bugetul este cu peste 60 de lei mai mare faţă de cel din 2015. În total, pentru Crăciun şi Revelion, bugetul este estimat, în acest an, la 1.660 de lei. Aici intră cumpărăturile pentru masă, distracţie şi haine noi.
Reţetele tradiţionale, la mare căutare
Femeile din România acordă o mare importanță pregătirii meselor festive, o arată un studiu recent realizat de Floriol. Cu toate că nouă din zece femei asociază această perioadă cu decorarea casei și a bradului, ele își petrec de trei ori mai mult timp la cumpărături pentru alegerea ingredientelor, și în bucătărie, pentru prepararea rețetelor, decât petrec ocupându-se de decorațiuni. Atunci când vine vorba despre alegerea meniului, 40% aleg rețetele tradiționale.
«Am comandat cozonacii de o săptămână. Sunt tare buni»
Crăciunul fără cozonac nu se poate. Este musai ca pe masa de sărbătoare să gustăm câte-o felie din desertul tradițional. Și cum nu toată lumea se pricepe să-l facă în casă, cofetăriile au fost luate cu asalt.
Mâinile dibace ale patiserelor merg toată ziua și noaptea. Nu au pauză. Unele fac coca, altele umplutura, astfel că sute de cozonaci sunt gata într-o zi. La Cofetăria Claus, din Capitală, ieri era puhoi de lume. ”Am comandat cozonacii de o săptămână. Sunt tare buni. Am luat cinci plini cu nucă. Cumpăr de aici de nouă ani. Nu mai fac pentru că e tare greu de frământat”, ne-a spus Elena Gligor, 80 de ani. Un cozonac pufos costă 45 de lei și puteți găsi chiar și copți special pentru diabetici. ”Am pregătit în jur de 1.000 de cozonaci, iar clienții pot veni chiar și mâine (n.r. astăzi) să cumpere”, a precizat Elena Adam, patroana cofetăriei.