Nelu Tătaru: „În Suceava estimăm 1.000 de persoane asimptomatice, care circulă libere pe stradă”
Am intrat oficial în scenariul 4 de intervenție împotriva coronavirusului, au anunțat, aseară, autoritățile. Din acest moment, România a depășit pragul de 2.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Măsura cea mai dură care a fost luată a fost instituirea carantinei totale în municipiul Suceava, unde se înregistrează peste 500 de persoane infectate, dar și închiderea altor opt comune limitrofe, pe toată perioada stării de urgență.
Într-o intervenție telefonică la Digi24, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit pe larg despre situația în care se regăsește în prezent țara noastră, dar mai ales orașul Suceava, aflat în carantină totală, unde există cel mai mare focar de coronavirus din România.
Din cele peste 2.000 de cazuri existente pe întreg teritoriul țării, aproape 600 se află numai aici. Iar ce este și mai îngrijorător e faptul că în oraș ar mai exista încă cel puțin 1.000 de persoane asimptomatice, neînregistrate, despre care nu se cunoaște, deocamdată, nimic.
„În Suceava estimăm că există aproximativ 1000 de persoane infectate cu Covid-19, asimptomatice, care se plimbă libere pe stradă. Acesta este motivul pentru care am închis orașul”, a declarat ministrul Nelu Tătaru. Practic, toți cei purtători de virus, care nu sunt încă identificați și nici nu prezintă simptome de boală, ar putea infecta la rândul lor alte persoane. Este un proces care nu poate fi controlat decât prin închiderea orașului, dar și a altor opt comune din zonă: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
Pe toata perioada de carantinare în Suceava vor putea intra și ieși doar transportatorii de marfă și doar persoanele care nu locuiesc în oraș, dar care desfășoară activități economice, lucrează în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, în domeniul sanitar, al situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, în domeniul judiciar, al serviciilor de utilitate publică, în domeniul energetic, în agricultură și alimentație publică, alimentare cu apă, în domeniul comunicațiilor și transporturilor. Sunt persoane care țin orașul în viață din toate punctele de vedere, care aprovizionează populația cu alimente și alte utilități. În rest, niemeni nu are voie să iasă din municipiu și cele opt comune.
Citește și:
România se află în scenariul 4. Ce măsuri noi vor intra în vigoare