Nemţii nu ne vor în Schengen. Ministrul german a anunţat că va bloca aderarea României

3 martie 2013 13:24   Național
Ultima actualizare:

Hans-Peter Friedrich (CSU) dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniță pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele țări vor fi admise, “intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

“Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor”, a completat ministrul german.

“Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. “În momentul de față nu este cazul”, a adăugat el.

În plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anunțat şi măsuri împotriva așa-zisei imigrații a sărăciei. Cei care vin să “încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la liberă circulație” vor trebui “împiedicaţi să facă asta cu măsuri eficiente”, a spus Friedrich.

O posibilitate ar putea fi “retricționarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi”, a arătat el.Rheinische Post mai arată că România și Bulgaria fac parte din anul 2007 din Uniunea Europeană, dar având în vedere deficiențele în sistemul judiciar, în lupta anticorupție și a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare și verificare unic până acum în UE, care impune ambelor țări îndeplinirea unor cerințe stricte. Comisia Europeană a constatat în ultima perioadă lipsa de progres în aceste domenii a Sofiei și Bucureștiului, mai adaugă publicaţia germană.

Mai multe