Nepalezii care îşi clădesc viitorul la Buzău. Povestea impresionantă a unei tinere familii

31 ianuarie 2022 20:31   Național

România este ţara salariilor mari şi a unui trai decent. Vi se pare o ironie? Ei bine, aşa este văzută de asiaticii care vin să muncească la noi. Pe lângă şansa vieţi mai bune decât în ţările natale, mulţi sunt fascinaţi de locurile şi de mâncărurile noastre, sperând să se stabilească aici. Este şi cazul unei tinere familii din Nepal.

A venit, plin de speranţă, de la 5.500 de kilometri! Ramesh este şeful echipei de bucătari nepalezi de la un apreciat restaurant din Buzău. Are 34 de ani, iar pe ultimii patru i-a petrecut în ţara noastră, lucrând în restaurante din Bucureşti şi Buzău. De la sfârşitul lui 2021, el o are alături pe soţia sa, Manila, scrie adevarul.ro. Cei doi tineri locuiesc într-o garsonieră din cartierul Micro 14, închiriată de angajator. 

„Soţia mi-a adus mai multe lucruri din Nepal, printre care şi statueta cu zeul Ganesh, simbolul nostru suprem, care seamănă cu un elefant. Ne rugăm la el dimineaţa”, ne explică Ramesh. Când soţul este la muncă, Manila face curat, pregăteşte mâncarea, spală şi vorbeşte cu rudele de acasă. Nu are încă un serviciu, dar se străduieşte să înveţe limba română, pentru ca apoi să-şi caute de lucru. Înainte să vină în România, lucra ca asistentă medicală la un spital din Kathmandu, capitala Nepalului.

Ramesh şi Manila fac plimbări prin ţară în timpul liber

Cei doi asiatici îşi păstrează obiceiurile culinare, iar ceaiul nu lipseşte dimineaţa. „Am adus ceai din Nepal. La noi, oaspeţii sunt serviţi cu ceai, nu cu cafea, când îţi intră în casă”, spune Manila. Tânăra nepaleză e nerăbdătoare să ajungă în locurile frumoase pe care Ramesh le-a vizitat deja. ”Este cea mai bună perioadă din viaţa mea. Înainte să vină Manila, mă plictiseam, eram ca un robot. Acum, după program, mă simt bine. În zilele libere, o să o duc la Predeal şi la Braşov, unde mi-a plăcut foarte mult. La vară o să mergem şi la mare, în Costineşti”, se confesează soţul.

După programul de lucru, Ramesh şi Manila ies la plimbare pe străzile oraşului, împreună cu prietenul lor, Tulsi, tot nepalez, angajat de doi ani la restaurantul din Buzău. „Am depus documentele pentru a-mi aduce aici fiica şi soţia. Îmi place mult România. Oamenii sunt prietenoşi, iar clima este asemănătoare: e frig şi acolo, ninge şi acolo. Nu e greu să te adaptezi”, se amuză Tulsi.

Ramesh are un salariu de patru ori mai mare ca în Nepal

Când ies la plimbare prin centrul oraşului, cei trei nu uită niciodată să-şi cumpere covrigi de Buzău, pe care bucătarul Ramesh i-ar recomanda în orice restaurant, la fiecare mic dejun, alături de o cană de ceai negru din Nepal. La 34 de ani, Ramesh este şeful echipei numeroase de nepalezi care lucrează la Garden Restaurant, care are bucătărie internaţională. Salariul său este 4.000 de lei, de patru-cinci ori mai mare decât ar fi câştigat în ţara sa natală. Prin urmare, bucătarul susţine că România este pentru asiatici un adevărat tărâm al făgăduinţei.

Click! spune

Nepal e o ţară muntoasă, în sudul Asiei, între India şi China, cu o suprafaţă de 147.000 de kilometri pătraţi şi o populaţie de 29 de milioane de locuitori. Pe teritoriul statului nepalez se află cel mai înalt vârf din lume, Everest (8.848 de metri), din Munţii Himalaya. Principala religie este hinduismul.

România îşi deschide porţile pentru lucrătorii asiatici 

Avalanşă de lucrători străini în România! Ministerul Muncii a aprobat ca în 2022 să poată lucra legal 100.000 de cetăţeni din ţări aflate în afara Uniunii Europene. Majoritatea vor proveni, ca şi până acum, din Asia şi din Turcia. În prezent, la noi lucrează aproape 92.000 de oameni din ţări non-UE.

Guvernul a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute proiectul privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022. În acest an, firmele de recrutare au primit dreptul de a aduce un număr fără precedent în istoria României - 100.000 de muncitori străini din ţări non-UE. Lucrătorii străini vor veni pentru a munci în domeniul construcţiilor de clădiri şi de drumuri, în transporturi rutiere, în restaurante, în hoteluri şi în panificaţie. Cei mai mulţi vor fi aduşi din Turcia, Sri Lanka, Vietnam, India sau Nepal. 

Contingentul de lucrători străini se stabileşte anual prin Hotărâre a Guvernului, conform propunerii făcute de Ministerul Muncii. Pentru anul 2021, fusese stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă Hotărâre de Guvern. Potrivit estimărilor, cheltuiala cu un muncitor străin ajunge lunar la 1.200 de euro, dintre care 600-700 de euro reprezintă salariul lui, iar restul înseamnă cheltuieli ale patronului pentru cazare şi masă, arată europalibera.org. (Adrian Popescu)

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

Mai multe