Nereguli în lanț în spitalele COVID. Aeroterme, lumânări și candele în unitățile medicale
Situație gravă pentru sistemul sanitar din România. Spitalele iau foc, unul câte unul, fie din cauza greșelilor umane, fie din cauza neregulilor trecute cu vederea de management, fie pur și simplu din cauza unor accidente sau a protocoalelor nerespectate. Avem aproximativ un incendiu de spital pe lună, în ultimul an, cu mulți pacienți decedați.
Spitalul de la Ploiești nu avea autorizație la incendiu, însă, în urma controalelor autorităților, în anul 2020 și în acest an, au fost găsite o serie de nereguli. Dsigur unitatea sanitară a fost amendată la momentul respectiv.
Însă nu numai la Ploiești sunt probleme. Numai în Constanța, de pildă, alte trei unităţi medicale suport COVID nu au autorizaţie de securitate la incendii. În schimb, pompierii au descoperit numeroase nereguli. Peste 350, conform Digi 24.
”S-au găsit reşouri, instalaţii, aeroterme şi aşa mai departe. În general, neregulile se referă la ceea ce înseamnă circuite electrice care nu sunt adaptate consumului, sau la care s-au făcut lucrări fără să existe o autorizaţie prealabilă”, a explicat Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa.
Autoritățile spun că radiatoarele folosite în unitățile medicale din Constanța suprasolicită instalațiile și așa chinuite de pandemie. Astfel, riscul unor incendii era, în acest caz, iminent.
Ar mai fi și recipiente cu gaze medicale lăsate la întâmplare și, mai grav cu blocarea căilor de acces în secțiile de terapie intensivă.
”Măsuţe-stative cu medicamente pentru a fi în proximitatea pacienţilor erau depozitate pe holuri pentru a avea acces cât mai facil la aceste tipuri de medicamente, lucru care îngreuna evacuarea în cazul unei situaţii de urgenţă. S-a dispus ca acestea să fie puse în locurile lor bine stabilite astfel încât să nu mai rămână pe holuri”, a explicat col. Mihai Georgescu, prim-adjunct ISU Dobrogea.
Autoritățile fac apel la aparţinători, la cei care le trimit pachete, să ţină cont de reguli şi să nu le pună în bagaj brichete, chibrituri, ţigări, candele, lumânări sau alte obiecte inflamabile.
Printre spitalele COVID fără autorizație de securitate la incendiu se numără Spitalul Județean, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța și Spitalul Municipal din Mangalia. Unitățile medicale au primit sancțiuni de 122 de mii de lei, dar și o dată limită pentru remedierea lor: 22 noiembrie.
Citește și:Dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la Spitalul Județean Ploiești
Managerul Spitalului Judeţean Ploieşti, oprit la poarta unității medicale