Nici mașina nu ne mai putem schimba, domnilor guvernanți?

2 noiembrie 2017 18:02   Național
Ultima actualizare:

Cumperi o mașină la mâna a doua? Nu vei mai scăpa de ea în următorii doi ani! Va avea statul grijă de asta: ca în comunism, aleșii ne vor spune când și dacă avem voie să mai cumpărăm un alt autoturism!

Proiect șocant pe masa parlamentarilor! Dacă va fi aprobat, românii nu vor mai putea cumpăra decât un singur autoturism ”second hand”, într-un interval de doi ani! Asta înseamnă că, dacă luăm o mașină veche și vrem să o schimbăm cu una mai nouă, legea nu ne va permite să o înmatriculăm.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 a Codului fiscal, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere, propune modificarea modului în care persoanele fizice din România își pot achiziționa autovehicule second-hand. Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege va limita numărul de mașini pe care le pot cumpăra persoanele fizice într-un interval de timp. Mai exact, românii vor putea să achiziționeze “o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie”. În momentul de față, în legislația din România, nu există o asemenea limitare.

Propunerea legislativă nu se oprește însă aici și lovește inclusiv în samsarii de mașini. Dacă legea va intra în vigoare, numai persoanele juridice vor mai putea achiziționa mașini din străinătate pentru a le revinde la noi în țară. Așadar, adio călătorii private în Germania sau Olanda după o ”rablă” mai bună!

Potrivit inițiatorilor, măsurile propuse au ca scop „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”. Nu de alta, dar tranzacțiile cu mașini second-hand provenite din spațiul intracomunitar au fost făcute de către persoane fizice sau juridice fără a plăti TVA și impozit pe profit, spun cei de la Fisc.

Înmatriculările de mașini vechi aduse din străinătate au explodat brusc după eliminarea timbrului de mediu, la 1 februarie. Tocmai de aceea, guvernanții „coc” acum o nouă taxă auto, care va fi prezentată în curând și care se va aplica chiar de la începutul anului viitor.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.

Mai multe