Nici un traseu montan fără întâlnirea cu ursul. Turiștii au dat de el, în weekend, pe Valea lui Stan. Cum a reacționat animalul

23 august 2021 14:01   Național
Ultima actualizare:

Valea lui Stan este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din România. Se află pe Transfăgărășan, în Munții Frunții. Un loc desprins din basme, dar unde și ursul își face veacul. În weekend, un grup de turiști care au colindat acest traseu au dat nas în nas cu el, însă, spun că a fost prietenos, mai ales că l-au hrănit.

Urșii s-au înmulțit și vin tot mai des în zone locuite. Sunt flămânzi, pentru că în păduri nu mai găsesc mare lucru. Dai de ei chiar și în locurile intens circulate de către turiști

Un grup de persoane aflate în drumeție, sâmbătă, 21 august, pe Valea lui Stan s-au întâlnit cu sălbăticiunea, care s-a dovedit a fi blândă. A primit pâine, pentru că de fapt foamea l-a împins să iasă în calea drumeților.

”Cu ursul Ro-Alert periculos, dar de fapt prietenos...cu pâinea și sarea date de data aceasta de turiști, la Valea lui Stan!”, a scris Ovidiu Nicoale pe grupul Trasee pe munte.

Iar autoritățile explică faptul că ursul este inteligent și că de multe ori învață chiar de la oameni. ”Împușcarea unui urs poate fi o soluție atunci când nu mai sunt alte variante și când situația nu mai poate fi ținută sub control, însă până să se ajungă la o astfel de situație trebuie făcută prevenție, anumite comportamente ale oamenilor trebuie descurajate prin amenzi, autoritățile trebuie să-și facă treaba și nu în ultimul rând trebuie să înțelegem aceste animale: ursul este oportunist, este inteligent și de multe ori învață chiar de la oameni, a explicat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, la Digi24.

Important de știut este că ursul nu atacă decât atunci când simte că se află în pericol.

Ce faci atunci când te întâlnești cu ursul 

Tocmai de aceea, dacă îl întâlnești pe munte este recomandat să nu fugi, te oprești și te retragi încet, cu fața spre el, pe același traseu pe care ai venit. Nu fluieri, nu țipi, nu faci gălgie.

Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Urșii au început să nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vânătoarea, cu un pericol iminent și există posibilitatea să nu se sperie.

Estimările din 2016 arată că în România ar exista aproximativ 6.000 de urși.

Citește și: 

Populația de urși, numărată prin probe ADN. Animalele vor fi hrănite cu dronele în pădurea Kronstadt

Cum scapi cu bine din întâlnirea cu ursul. Sfaturi prețioase

Mai multe